Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Črna prst

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti

Črna prst je najbolj vzhodni vrh v grebenu Spodnjih Bohinjskih gora, ki je še višji od 1800 metrov. Vzhodno od nje se začne greben, katerega zahodni vrhovi daleč presegajo 2000 metrov, hitro spuščati – bližnji Kontni vrh je visok 1646 metrov, Kobla, oddaljena od Črne prsti manj kot tri kilometre, pa je že nižja od 1500 metrov.

Črna prst je že od nekdaj zelo priljubljen in dobro obiskan vrh, k čemur pripomore poleg odličnega razgleda na predgorje Julijskih Alp, Bohinjske gore in Triglav v ozadju tudi bogastvo rož, ki jih boste pod vrhom našli v začetku poletja.

Na Črno prst vodi množica markiranih poti – iz Bohinjske Bistrice se lahko povzpnete na vrh po dveh poteh, nekoliko bolj zahodno vodi pot ki se začne v Polju, ob cesti iz Bohinjske Bistrice proti jezeru, z južne strani pa vodijo iz Baške grape poti iz Podbrda, Trtnika, in Kala. Nekoliko bolj zahtevni planinci se lahko odločijo tudi za daljšo turo, po kateri pridete na Črno prst z Vogla preko celotnega grebena Spodnjih Bohinjskih gora, mi pa se bomo odločili za vzpon preko Planine za Črno goro.

Osnovni podatki

Zahtevnost

Odlično označena, občasno precej strma pot.

Dostop

Vzpon začnemo v Ravnah, zaselku nad Bohinjsko Bistrico.

Dolžina

Ravne – Črna prst: 3 ure 15 minut
Vrnitev preko Planine za Liscem: 2 uri
Skupaj: 6 ur

Višina

1844 m

Višinska razlika

1040 m

Čas obiska

Na Črno prst se je najbolj smiselno povzpeti v sredini junija, ko boste lahko zares uživali v njenem botaničnem bogastvu. Poleten vzpon po severnih pobočjih teče po precej zaraščenem terenu, po južnih pobočjih pa vas bo sredi poletja preganjalo žgoče sonce.

Priporočam

Pot je večinoma strma, palice bodo dobrodošel pripomoček. Že po krajšem dežju so poti preko severnih pobočij blatne, zato raje obujte planinske čevlje.Občasno bo prišlo prav tudi sredstvo za odganjanje mrčesa.

Karta

Julijske Alpe, vzhodni del, 1:50.000 (PZS)
Škofjeloško in Cerkljansko hribovje, 1:50.000 (izletniška karta)

Več informacij

Tine Mihelič: Julijske Alpe, planinski vodnik (PZS, 2003)

Še en nasvet - če boste kliknili na katerokoli sliko, boste dobili večjo sliko v pop-up oknu.

Komentarji

Komentar (Blaz, 8. 8. 2009)

Zelo lepa pot za celodneven izlet. Predlagam postanek v Orožnovi koči. Prijazen oskrbnik in dobra hrana. V poletnih mesecih lahko zaključite izlet s kopanjem v Bohinjskem jezeru.


Ocena izleta: (Mojca Sedej, 11. 8. 2008)

Razgibana pot in čudovita raznolikost narave. Pa nobene gneče na poti!


Ocena izleta: (m, 18. 7. 2006)

Vsi komentarji 


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.