Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Črna prst

Od Mencingerjevega doma do doline Jate

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Mencingerjev dom

Vzpon na Črno prst lahko začnete sredi Bohinjske Bistrice, kar bo vaš izlet podaljšalo za dobro uro, dosti bolje pa bo, če boste začeli pri Mencingerjevem domu, nekdanji planinski koči (danes v lasti Gorenjske banke), ki leži na koncu Raven, zaselka nad Bohinjsko Bistrico. Če prihajate v Bohinjsko Bistrico z Bleda, zavijte na križišču sredi vasi v levo (smer Tolmin), na naslednjem večjem križišču pa vozite naravnost (kažipot Ravne) ter se po ozki, vijugasti cesti vzpnete do zaselka Ravne v Bohinju.

Takoj, ko boste prišli do prvih hiš v zaselku, boste razumeli, od kod je le-ta dobil svoje ime – svet je tukaj v primerjavi z okoliškimi strmimi pobočji zares popolnoma raven.


Začetek poti

Po asfaltni cesti skozi Ravne se vozite ves čas naravnost do smučišča, kjer se asfaltna cesta spremeni v makadam, ki prečka smučišče in vas po slabih 600 metrih pripelje do Mencingerjevega doma. Tik pred domom se makadam razcepi, na tem križišču pa vas čakajo tudi prvi kažipoti proti Črni prsti – desno vodi pot, ki se na Črno prst vzpne preko planine Za Liscem (vzpon po tej poti odsvetujem – glej tudi razdelek Spust preko planine Za Liscem), levi kažipot pa vas vodi do doma, kjer vas naslednji kažipot usmeri na ozko pešpot, ki se za domom dviguje po zaraščeni poseki.

Pešpot se že po nekaj minutah vzpona priključi gozdni cesti, a jo tudi kmalu zapusti in se mimo manjše lesene hišice začne strmo dvigovati po pobočju Črne gore. V začetku hodimo po sončni poti sredi redkejšega gozda, zato boste tudi v drugi polovici poletja ob poti opazili vrsto rož, kasneje pa postaja gozd vedno bolj gost in temačen, zato rože izginejo, nadomestijo pa jih le posamezne praproti.

V spodnjem delu je pot že po krajšem dežju precej blatna, zato vam vzpon v športnih copatih odsvetujem zaradi nevarnosti zdrsa.


Usek v skalah pod dolino Jate

Po približno 30 minutah strmega vzpona nas pot pripelje na gozdno cesto, ki jih sledimo le nekaj metrov, nato pa nadaljujemo z vzponom po strmem pobočju. Ob gozdni cesti boste poleti verjetno opazili zanimivo oblikovane rumene cvetove navadne nedotike, ki jo v zahodni Sloveniji težje najdete, saj ne raste na apnenčastih tleh.

Med vzponom po pešpoti nad gozdno cesto boste verjetno hitro opazili nenavadno dobro urejen hudournik z betoniranim koritom – prav nenavadno za divjino, po kateri hodite – začudenje pa se bo verjetno še povečalo, ko boste naleteli na usek v skalah, globok več metrov, ki ga je očitno »zakrivila« človeška roka. Odgovor na to nenavadno uganko sem našel v odličnem vodniku Tineta Miheliča – jarke so zgradili v času gradnje Bohinjskega predora, ki je preveč zamakal.

Nekaj metrov za usekom preko skalnatega grebena boste našli tudi razlog za zamakanje predora – pred vami se bo odprla položna dolina Jate, kjer bo že prvi pogled na rastlinje v njej povedal, da so tla hudo zamočvirjena. Na tem mestu malce pozornosti ne bo škodilo – pot se razcepi in če boste zavili preveč v desno, se boste hitro znašli sredi zaraščenih močvirnatih tal.

Komentarji

Komentar (Blaz, 8. 8. 2009)

Zelo lepa pot za celodneven izlet. Predlagam postanek v Orožnovi koči. Prijazen oskrbnik in dobra hrana. V poletnih mesecih lahko zaključite izlet s kopanjem v Bohinjskem jezeru.


Ocena izleta: (Mojca Sedej, 11. 8. 2008)

Razgibana pot in čudovita raznolikost narave. Pa nobene gneče na poti!


Ocena izleta: (m, 18. 7. 2006)

Vsi komentarji 


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.