Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Črna prst

Vzpon na Črno Prst

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Pot preko melišča

Vzpon po grapi

Pogled na Triglav

Melišče pod Rušnatim vrhom prečkamo v nekaj minutah (v avgustu si vzamite še kakšno minuto več časa in si oglejte resaste sviščevce, ki rastejo po melišču), nato pa nas čaka najbolj neprijeten del izleta – vzpon po zelo strmi grapi, ki sicer ni bistveno bolj strm kot je bil vzpon skozi gozd v začetku poti, vendar poteka po odprtem, kamnitem pobočju, kjer v poletnih mesecih neusmiljeno pripeka sonce. Na srečo nas do prevala Žrelo, ki ločuje Črno prst od grebena Črne gore, loči le 130 metrov višinske razlike.

Tik pred prevalom Žrelo poglejte v desno – med škrbinastimi skalami se odpre čudovit pogled na Triglav, na samem prevalu pa ne hitite proti Črni prsti, temveč se raje odpravite nekaj metrov po ozki stezici, ki vodi v desno – na prvem vrhu se vam odpre fantastičen razgled – pod vami ležita grebena Črne gore in Lisca, za njima pa se odpira celotna panorama Bohinjskih gora s Triglavom v ozadju.

Na tem mestu boste rešili tudi uganko od kod Črni prsti njeno ime – tik pod vrhom je dobro vidna žila črnega skrilavca.


Pogled proti severu - levo spredaj Lisec, desno Črna gora, v dolini Bohinjska Bistrica, v ozadju Bohinjske gore in Triglav

Pot proti Črni prsti

Zadnji vzpon

Vrh

Pot proti Črni prsti, ki jo vidite naravnost pred seboj, nadaljujete po severo-zahodnih pobočjih Rušnatega vrha do prevala Čez Suho, kjer se priključi tudi pot, ki vodi preko planine Za Liscem. Na prevalu se odpre pogled proti jugu, na Baško grapo, pobočje Porezna in Kojce, pot pa nas vodi po travnikih ob grebenu Črne prsti do vrha, kjer vas tik pod vrhom čaka Dom Zorka Jelinčiča.


Greben proti Voglu

Rušnati vrh, v ozadju Soriška planina

Po krajšem počitku v planinskem domu (mimogrede, toplo priporočam njihove klobase, ki so zares izvrstne), se povzpnite še na sam vrh Črne prsti – poleg razgleda proti severu in jugu, se s te točke odpre še lep pogled na greben Spodnjih Bohinjskih gora na zahodu ter Soriško planino na vzhodu.

Do Mencingerjevega doma se lahko vrnete po poti, po kateri ste se povzpeli, lahko pa se odločite za spust preko planine Za Liscem. Tisti, ki ste začeli pot v Bohinjski Bistrici, lahko izberete še tretjo pot - preko planine Osredek se lahko spustite proti Polju, potem pa pred asfaltno cesto, ki pelje iz Bohinjske Bistrice proti jezeru, zavijete desno na makadam, da se tako izognete neprijetni hoji po asfaltu.

Komentarji

Komentar (Blaz, 8. 8. 2009)

Zelo lepa pot za celodneven izlet. Predlagam postanek v Orožnovi koči. Prijazen oskrbnik in dobra hrana. V poletnih mesecih lahko zaključite izlet s kopanjem v Bohinjskem jezeru.


Ocena izleta: (Mojca Sedej, 11. 8. 2008)

Razgibana pot in čudovita raznolikost narave. Pa nobene gneče na poti!


Ocena izleta: (m, 18. 7. 2006)

Vsi komentarji 


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.