Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Goli vrh nad Jezerskim

Iz Ravenske Kočne na Jenkovo planino

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Lovski dom

Na koncu Jezerskega pri tabli Drsališče 500 m, Gostišče ob Planšarskem jezeru zavijemo desno po asfaltni cesti po mostu čez Jezernico. Pri gostišču ob jezeru spet zavijemo desno. Parkiramo pri domu Lovske družine Jezersko. Nekoliko naprej stoji ob robu gozda preža, nad njo pa se že vidi vršiček našega cilja.


Ancelj

Napotimo se po cesti, ki je pozimi zelo ledena. Po 10 minutah nas pripelje do turistične kmetije Ancelj (Zgornje Jezersko 151), ki na spletu ponuja poleg sob tudi spanje na senu (upam, da v jasnih nočeh tudi pogled na zvezdnato nebo!), kjer je veliko parkirišče za goste, ob cesti pa »divje« parkira še več takih, ki se jim ne da peš od lovskega doma. Cesta naprej ni splužena.

Po dobri gazi se napotimo po Ravenski Kočni  proti prelepim goram. Pot je ločena od travnika z žico, napeto med količki. Čez 10 minut se razcepi: desno k Češki koči, levo k tovorni žičnici in Kranjski koči na Ledinah. Zavijemo levo v pretežno smrekov gozd. Gozdna cesta nas v 10 minutah pripelje na čistino, od koder se vidijo spredaj Češka koča in Ledine, levo nazaj pa Goli vrh (zdaj je že očitno, da smo si izbrali imeniten cilj). Kažipoti vabijo desno na Ledine, k Češki koči in tovorni žičnici, levo pa na Babe in Goli vrh.


Do vrha je še daleč

Ravenska Kočna

Kočna je polkrožen zaključni del ledeniške doline, obdan s strmimi pobočji.

Malo naprej izvemo, da je do Jenkove planine uro in četrt hoda, na Goli vrh dve uri, na Veliko Babo pa tri in pol (zahtevna pot). Čez kakih 50 m zavijemo levo proti Golemu vrhu. Tu se naša obveščenost še poveča: Velika Baba se imenuje tudi Koroška Baba, do Jenkove planine pa je zdaj kar poldrugo uro. Začno se markacije. Kmalu za krmiščem se pot začne vzpenjati in se nadaljuje v ravno pravšnjih ključih. V četrt ure prisopihamo do kolovoza, ki se vzpenja od desne proti levi, in zavijemo levo nanj. Po kakih 100 m zavijemo z njega desno v breg. Čez čas še lepše vidimo Kranjsko kočo na Ledinah in Češko kočo.

V četrt ure dosežemo uravnavo, kjer na manjšo jaso priteče položen kolovoz. Od tu zelo lepo, že čisto od blizu, vidimo piramido svojega cilja. Spogleduje se z Malo (2018 m) in Veliko Babo (2127 m). Pot nekaj časa teče bolj po ravnem. V kakih 5 minutah nas pripelje mimo razpela – ličnega domačega izdelka, skrbno podloženega z deščicami, da se drevo ne bi poškodovalo. Čez dobrih 20 minut smo na Jenkovi planini.

Komentarji

Komentar (Marko Jeretina, 9. 9. 2007)

Lep izlet. V mokrem malce drseča pot, ki zahteva malce več previdnosti. Vendar ob opažanju, da tudi družine z manjšimi otroki pot prehodijo brez problema v supergah (močno odsvetujem) izgleda da je res nezahtevna. Razgled je lep, nekoliko naju je motilo le veliko ovčjega blata, ki je raztresen po celem vrhu. Izlet tudi sam priporočam vsem, ki ne mislijo, da mora biti obvezno na cilju koča.


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.