Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Goli vrh nad Jezerskim

Vzpon na razgledni vrh

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Jenkova planina

Kažipota na Jenkovi planini kažeta v desno na Veliko Babo (zahtevna pot, 2.15) in v levo na Goli vrh (0.45). Ob našem obisku na Babo ni bilo gazi. Če se ozremo, lepo vidimo Grintovec (2558 m) in Jezersko Kočno (2540 m). Kak streljaj za mejnim kamnom je na avstrijski strani lična hiška, a ker nam poti tja čez ni nihče uhodil in je bilo snega več kot preveč, smo kar lepo pozabili na zanko okoli Golega vrha, narisano na zemljevidu – v obe smeri smo šli po isti poti. Pot se nadaljuje malo po gozdu, malo po njegovem robu. Ko je konec planine, se začne strmina in ni ključev, ki bi jo blažili. Čeprav nas je pričakalo snega do vrha pohodnih palic, je bila gaz dobro utrjena. Čez 20 minut se začne gozd redčiti. Lepo se vidijo Ledine, kmalu nato pa zagledamo še Češko kočo. Po 10 minutah zagrizemo v zadnjo strmino pod vrhom, pridemo na čistino in v 5 minutah na vrh.


Razgled z vrha

Zgoraj je skrinjica z vpisno knjigo, krog in krog pa prelepi razgledi na Malo in Veliko Babo, Rinke, Skuto, Dolgi hrbet, Grintovec, Jezersko Kočno, Storžič, Stegovnik in Triglav nad njim, dolgi hrbet Košute, Virnikov Grintovec ... To razkošje smo si delili z dvema mladeničema in njunim psom. V dolini jima ne bi pripisala niti Šmarne gore (kako hitro narobe presodimo!), iz njune pripovedi pa je bilo očitno, da jima je bil Goli vrh bolj ko ne le za vajo. Hvala za prijazne in zanimive napotke in razlage, fanta!


Babi

Vrnemo se po isti poti. Ko se bližamo Ravenski Kočni, moramo paziti, da na razcepu zavijemo levo, na pot mimo Anclja. Klanec pod njim je bil ob našem obisku tako poledenel, da smo lahko opazovali kar nekaj neuspešnih poskusov bolj ali manj vztrajnih voznikov, da bi se pripeljali do kmetije. Čeprav je bilo treba do avtomobila napraviti nekaj več korakov, smo bili zadovoljni z jutranjo odločitvijo za parkiranje pri lovskem domu. In seveda še bolj z izbiro cilja. Toplo priporočam.

Komentarji

Komentar (Marko Jeretina, 9. 9. 2007)

Lep izlet. V mokrem malce drseča pot, ki zahteva malce več previdnosti. Vendar ob opažanju, da tudi družine z manjšimi otroki pot prehodijo brez problema v supergah (močno odsvetujem) izgleda da je res nezahtevna. Razgled je lep, nekoliko naju je motilo le veliko ovčjega blata, ki je raztresen po celem vrhu. Izlet tudi sam priporočam vsem, ki ne mislijo, da mora biti obvezno na cilju koča.


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.