Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Grintovec

Na vrh

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti

Nadaljujemo nad kočo po skalnati poti v ključih med ruševjem po pobočju Jurjevca. Čez 10 minut dosežemo uravnavo Velika zelenica. V desno se odpirajo pogledi na Dolge stene, v levo pa na Grintovec in Kočno. Če se ozremo, vidimo Malo in Veliko Kalško goro kot sijajno kuliso za sedlom s Cojzovo kočo. Sprva ni hude strmine, ker hodimo skoraj vzporedno s pobočjem. Svet je odprt, zato nas greje sonce. Sivino pokrajine poživljajo rumene zvezdice homulic. Čez 20 minut se spustimo pod steno in v levo okrog nje proti krnici Spodnja Jama (na zemljevidih Jame; više sta še Srednja in Zgornja, Ficko in stari zemljevid pa omenjata le Spodnjo in Zgornjo), katere dno krasijo modre preobjede.


Pod pragom

Bivak

Škrbina

Streha

Mali Kokrski Grintovec

Iz nje se 20 minut vzpenjamo v strmih ključih do novega razpotja Pod pragom. Levo ob pobočju se odcepi pot proti Jezerski in Kokrski Kočni (rdeča tablica), mi pa se vzpenjamo dalje. Vidimo šele Mali Kokrski Grintovec. Na zadnji zelenici Planjavi stojita dva velikanska »možica«. Za njo se začne gruščnata Streha. Levo v globini vidimo zeleni Bivak v Kočni (1952 m). Desno se dviga neizrazita glava Malega Kokrskega Grintovca. Sledi Škrbina med Grintovcema in končno zagledamo glavni vrh, ki ga imamo nato ves čas tik pred nosom, on pa nas neusmiljeno vleče zanj in šele po dolgem nepopustljivem vzponu končno dosežemo cilj.


Skuta in Štruca

Vrh je »označen« z odurno betonsko podrtijo, nedaleč stran pa je tudi vpisna knjiga. Ponuja se razgled na Kočni, Dolgi hrbet, Štruco, Skuto, Brano in Planjavo ter Ojstrico. Počutimo se zmagovito, ker je izmikajoči se cilj dosežen in ker je kar imeniten. Številne kavke se obnašajo, kot da se tega zavedajo: so ne le predrznejše kot kje drugje, ampak tudi silno razborite.


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.