Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Javorč iz Gorenje vasi

Začetek poti v Gorenji vasi

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Cerkev Janeza Krstnika v Gorenji vasi
Do Gorenje vasi v Poljanski dolini boste najlaže prišli skozi Škofjo Loko (smer Žiri). Pot se začne pri osnovni šoli, kjer bo ob koncu tedna tudi zadosti prostora za parkiranje, med tednom pa raje parkirajte pri bencinski črpalki in se proti šoli odpravite peš.

Če ste se odločili za parkiranje pri šoli in prihajate iz Škofje Loke, zavijte pri prvem križišču v Gorenji vasi namesto proti Žirem (desno) levo na most čez Soro, nato pa takoj za mostom desno. Glavna cesta vas mimo cerkve sv. Janeza Krstnika pripelje naravnost do osnovne šole.

Če boste v Gorenjo vas prišli skozi Žiri ali Cerkno, se mimo bencinske črpalke odpeljite do konca vasi, nato pa, namesto da bi zavili levo proti Škofji Loki, prečkajte most čez Soro in zavijte desno nazaj v vas.

Takoj za osnovno šolo se začne makadamska cesta, ki vas ob vznožju hriba pelje proti jugovzhodu. Pri zadnji hiši prečkate potok in se vzpnete med gozdom in travnatim pobočjem proti vasi Dobravšce. Po krajšem vzponu pridete do kapelice, kjer zavijete desno in se po asfaltni cesti začnete počasi vzpenjati proti Žirovskemu vrhu (tu boste našli tudi prve markacije). Pri zadnji hiši je asfaltne ceste konec in markacije vas usmerijo na kolovoz.


Karlovec

Pot najprej teče ob levem bregu prijaznega potoka Dršak, prečka nekaj manjših potočkov, ob katerih se bodo poleti otroci z velikim veseljem poigrali, nato pa zavije levo in prečka potok ter se začne precej strmo vzpenjati po pobočju. Lahko se odločite, da boste raje sledili oranžnim puščicam, ki vas po brvi popeljejo čez potok (kar bo pozimi morda bolje kot prečkanje potoka po poledenelih skalah), po krajšem dobro označenem vzponu pa spet pridete do markirane poti.

Pot vas nad kmetijo Karlovec, stisnjeno v ozko grapo ob potoku,  pripelje do asfaltne ceste. Tu zavijete desno in se začnete rahlo spuščati, po približno 150 metrih pa vas markacije usmerijo levo na gozdno pot.


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.