Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Kalški greben

Z Vrha Korena na Kalški greben

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti

Ko se boste s planine Koren povzpeli na Vrh Korena, boste takoj opazili Kalški greben – široko s prepadi omejeno pobočje, ki se od sedla Škrbina pod vami steguje proti Kočni in Grintovcu. Tisti, ki boste do Vrha Korena prišli čez Ježa, boste lahko cilj izleta občudovali že ves čas vzpona od Doma na Krvavcu (kjer se vam bo zdel še neskončno daleč in skorajda nedosegljiv).

Po počitku na Vrhu Korena se spustite nazaj do poti proti Cojzovi koči in se odpravite po njej. Lepo uhojena steza se začne hitro spuščati med redkim ruševjem in vas v petnajstih minutah (med katerimi izgubite 130 metrov višinske razlike) pripelje do sedla Škrbina, kjer se z desne priključi pot s planine Dolga njiva. Po nekaj minutah se znajdete na naslednjem razcepu, kjer sledite znakom za Kalški greben in zavijete na stezo, ki se začne dvigovati rahlo v levo med ruševjem (desna pot pelje na Kokrsko sedlo čez Kalce in se začne hitro spuščati).


Pogled na prepadne
vzhodne stene

Vzpon s Škrbine

Steza se začne zlagoma, nato pa vedno bolj strmo dvigovati med ruševjem. Za trenutek vas pripelje na desni rob grebena, kjer se pod vami odprejo prepadne stene, čez katere lahko pokukate proti Kamniškemu sedlu, pogled v druge smeri pa uspešno zakriva ruševje. Na srečo je vzpona med ruševjem hitro konec; že po dvajsetih minutah se znajdete na skalnatih travnikih, od koder boste že lahko uživali v pogledu proti vzhodu (na Veliko planino) in jugu, kjer lahko občudujete greben od Krvavca do Vrha Korena.


Pogled na Ježa

Nad ruševjem je konec strmih vzponov. Pot postane zelo položna in vas levo od grebena med skalami, med katerimi raste redka trava, zlagoma vodi navzgor, skoraj do vrha, kjer zavije greben rahlo v desno, postane spet bolj skalnat, pot pa se po zadnjem nekoliko bolj strmem pobočju vzpne proti vrhu. Od tam se spet odpre lep razgled, tokrat predvsem na greben Karavank (vidita se Stol in Vrtača, ki ju z Vrha Korena niste videli), Julijske Alpe, vzhodni del Kamniških Alp in okoliška hribovja, pogled proti severu pa nekoliko zakriva nadaljevanje grebena.


Razgled s Kalškega grebena

Vračanje čez Vrh Korena

Če niste vezani na avtomobil, lahko izlet s Kalškega grebena nadaljujete proti Kokrskemu sedlu. Proti Kriški planini ali Krvavcu se začnete vračati po poti, po kateri ste se povzpeli, na sedlu Škrbina pa se vam ponuja več možnosti lepih krožnih poti:

  • Spustite se do planine Dolga njiva in nato pod pobočji Zvoha do Doma na Krvavcu (dodatnih 120 višinskih metrov).
  • Povzpnete se skoraj do Vrha Korena in se spustite na Kriško planino čez planino Koren (dodatnih 180 višinskih metrov) ali pa se do Doma na Krvavcu podate čez Ježa (približno 100 višinskih metrov in precej zahtevna pot).

Komentarji

Ocena izleta: (IRENA JANC, 15. 5. 2007)

:D :D Čudovita, razgledna, ne preveč strma pot. Tudi Jež je zanimiv. vredno ogleda- počasnega, z mnogo postanki in opazovanji . :D


Komentar (Albert Zore, 4. 10. 2006)

Kalški greben je zame ena lepših poti z izrednimi razgledi na Kamniške in Savinjske gore. Zaradi moje počasne hoje in razgledovanja porabim več časa kot piše na tablah. Letos sem vzel smer Gospinca-Dom na Krvavcu-Dolge njive (2,5h do lovske hišice na Dolgih njivah) nato Dolge njive-sedlo-Kalški greben (3h). Nazaj mi je po isti smeri vzelo tudi 5,5h. V čas sem vštel vso hojo, razgledovanja in vsakokrat po pol ure počitka na Dolgih njivah. Z boljšo kondicijo bi mi vzelo kar nekaj manj časa. Priporočam v septembru pa čeprav se vijejo kake meglice iz doline navzgor. :D


Ocena izleta: (andrej benko, 1. 10. 2006)

Vsi komentarji 


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.