Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Kamnik in Hom

Konec in "odkritje" za začetek kdaj drugič

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti

S Homa se spustimo po cesti mimo spomenika planincu Ediju Oblaku, ki se je tu smrtno ponesrečil leta 1971. Po cesti se pride na Kamnik, na Mrzlico in v Zabukovico, po levem odcepu pa v Griže in Šempeter. Mi gremo še malo po cesti in nato po bližnjici mimo Matk 44 (Mežnar). Po 20 minutah se znajdemo pri zbiralniku na parkirišču. Prečkamo ga in odtlej je cesta asfaltna, a mi se napotimo desno nad njo v gozd. Mimo krmišča za divjad smo v nekaj minutah na prej omenjenem asfaltu. Na hiši pod cesto sta nejasna kažipota za Hom in Griže. Cesto prečkamo ter se spustimo levo od te hiše mimo brajd in po strmem travnatem bregu ob električnih drogovih, kjer se že pokaže ne najbolj razločna steza v travi. Da smo na pravi poti, nam da vedeti tudi star kažipot za Hom. Ob žičnati ograji pridemo do še komaj opaznih lesenih stopnic ob hiši Pongrac 46b, ki nas po četrt ure »odložijo« na asfaltno cesto v Zahomu.

Po njej zavijemo levo navzdol in po dobrih 5 minutah mimo razpela, »okrašenega« s križi iz pivskih zamaškov. Onstran ceste sta na električnem drogu kažipota: gor Hom ½ h, dol Bukovica 2 h. Na drogu piše Zabukovica. Gremo čez travnik do prve hiše (Pongrac 52), čez njeno dvorišče, onstran katerega je na kozolcu spet markacija, in po dovozni poti na asfaltno cesto. Po njej pridemo do toplarja in mimo zasilne garaže z markacijo pri hiši št. 61 (Uprodnik), kjer je konec asfalta in se začne makadam, ki se počasi vzpenja. Za domačijo Pongrac 62 zavijemo levo (markacija na žlebu). Čez dobre četrt ure pri preži stopimo v gozd. Prečkamo več potočkov in končno spet naletimo na markacijo. Po blatni poti so ponekod položena brunca. V 15 minutah stopimo iz gozda na neoznačen kolovoz, ki se po kakih 20 m v levo priključi cesti. Pred priključkom je zapornica. V nasprotno smer ni označeno, kje je treba v gozd (po najbolj desni, najslabše vidni poti). Na makadamsko cesto zakoračimo pri veliki zeleni preži. Tu lastniki ne dovolijo parkirati (če bi koga zamikalo, da bi se pripeljal do sem). Po cesti se spustimo desno v vas. Pri hiši (»gradu«) nasproti brezovega gozdička v hribu na drugi strani asfaltne ceste, po kateri smo zjutraj šli iz Zabukovice, stopimo na asfalt (tudi tu ni oznak).

S tega mesta se vidi vse, na kar zjutraj še nismo bili pozorni: zapornica, velika zelena preža in Kamnikov skalni rob. Zdaj bi znali na pot tudi od tu; ko zagledamo vse našteto, takoj za prvo kmetijo zavijemo desno v breg. Ampak to bo kdaj drugič. Od tu smo v 10 minutah spet pri avtu.


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.