Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Kamniško sedlo

Vzpon iz doline Kamniške Bistrice

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti

Markirana pot na Kamniško sedlo se začne ob planinskem domu v Kamniški Bistrici, do katerega se pripeljete po asfaltirani cesti iz Kamnika (skozi Kamnik in Stahovico sledite kažipotom za Kamniško Bistrico ali Veliko planino). Avto lahko parkirate ob domu, če ni gneče, pa se lahko odpeljete še kakšnih 300 metrov naprej do manjšega parkirišča ob hudourniku Sedelšček.

Če si želite skrajšati vzpon, se z avtom zapeljite do spodnje postaje tovorne žičnice na Kamniško sedlo, najbolj »vztrajni« pa lahko poskusite doseči planino Jermanca.


Galerije

Markacije vas od doma popeljejo po asfaltni cesti (ta se kmalu spremeni v makadam) do mostu čez Sedelšček, kjer se v desno odcepi ozka hitro vzpenjajoča se stezica. Ta vas po dobrih sto metrih vzpona pripelje do zanimivih galerij, izdolbenih v konglomeratna pobočja, se vzpne nadnje in pri tovorni žičnici doseže gozdno cesto (tisti, ki se pripeljete do sem, ste si prihranili pol ure vzpona in 200 višinskih metrov). Strm vzpon se nadaljuje nad gozdno cesto do votlin približno 100 metrov više, kjer se steza nenadoma položi in vas v dolgem rahlem vzponu pripelje najprej čez gozdno cesto, ki se z Jermance spušča proti hudourniku, nato pa do steze, ki z iste planine vodi proti Repovemu kotu. Tej stezi sledite dobrih 500 metrov, nato pa vas kažipot usmeri v hrib, na dobro uhojeno pot, ki se v ključih zlagoma vzpenja proti Klinu.


Končno na vrhu

Daljši vzpon po bukovem gozdu vas pripelje do prvih travnikov (Klin, Pri studencu), pot pa se jim izogne in še vedno vztraja na robu gozda do planine Pri pastircih na sedlu (tudi Pri pastirjih), kjer končno zapusti gozd in vas popelje na razgledne travnike, nad katerimi se dvigajo strme stene Brane (levo) in Planjave (desno). Do Kamniškega sedla vas čaka še dobrih 450 višinskih metrov vzpona po strmih travnikih, za kar potrebujete še približno uro hoje, med katero vas bo v lepem vremenu neusmiljeno grelo sonce.

S Kamniškega sedla se odpre čudovit pogled na glavni greben Kamniško-Savinjskih Alp, na dolino Kamniške Bistrice, Logarsko dolino in Ljubljansko kotlino ... seveda le če imate srečo z vremenom (na sedlo se rade obesijo megle, pa tudi nevihte v poletnih mesecih niso prav redke).


Brana

Planjava, levo zadaj
Ojstrica

Turska gora

Sončni užitki tik nad
oblaki

Če ste se v Kamniško Bistrico odpravili z avtom, se morate vrniti po poti, po kateri ste se povzpeli (vrnitev čez Kokrsko sedlo ali Korošico je razen za najbolj vztrajne dvodneven izlet), če pa zaupate avtobusom, se lahko vsaj v poletnih mesecih povzpnete na sedlo iz Kamniške Bistrice in se spustite v Logarsko dolino (ali obratno).

Komentarji

Komentar (Aljaž Dvoršak, 25. 8. 2010)

Ni tako zahtevna.
Mogoče je bila na skalnatem delu mal prestrma ampak vredu.


Ocena izleta: (Matej Benedičič, 18. 6. 2005)

lepa, a naporna tura, predvsem poleti v soncu


Ocena izleta: (Miha Grabner, 25. 4. 2005)

Lepa tura.


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.