Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Kojca iz Jesenice

Kojca

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Majski travniki pod vrhom Kojce

Po priključku poti iz Zakojce postane pot naenkrat zelo položna ter vodi vzporedno s pobočjem na prve travnike, kjer boste v juniju poleg pogačic, čmerik in kukavic opazili tudi rožnate cvetove gadnjaka. Na koncu travnika je lenarjenja nepreklicno konec – pot se začne spet strmo vzpenjati, tokrat po travnatem bregu naravnost proti vrhu. Tik pred vrhom se pobočje zravna, znajdemo se na širokem, položnem travniku pod vrhom Kojce. Travniki so očitno precej močvirni, na kar kaže tudi prisotnost sibirske perunike, ki uspeva le v bolj vlažnih tleh.


Vrh Kojce, v ozadju Porezen

Do »uradnega« vrha Kojce ni več daleč – položna pot vodi preko travnikov do spomenika, ob katerem utrujene popotnike čaka klopca, s katere lahko uživate v razgledu na bohinjske gore in Porezen, ki se dvigujejo severno in vzhodno od Kojce, ter na vrhove Cerkljanskega in Idrijskega hribovja na jugu in zahodu.

S Kojce se lahko v Jesenico vrnete po poti, po kateri ste se povzpeli, lahko pa uberete tudi eno od krožnih poti:

  • Začnete se spuščati po poti, po kateri ste se povzpeli, nato pa nadaljujete s spustom v Zakojco, kjer lahko obiščete turistično kmetijo Pri Flandru in Bevkovo domačijo. Iz Zakojce se nato po položni markirani poti odpravite do prevala Vrh Ravni (slabih 100 metrov vzpona), od koder se spustite do izhodišča.
  • Spustite se do Lipja in nadaljujete s spustom proti Orehku. Do izhodišča se vrnete po asfaltni cesti.

Če se boste odločili za to pot, vam predlagam, da avto pustite na parkirišču sredi Jesenice.

  • Po markirani poti proti Reki bi se lahko spustili do zaselka Nemci, od tam pa po asfaltni cesti proti Jesenici. Ta pot naj bi dlje časa potekala po travnikih in bila tako primerna predvsem za ljubitelje travniškega cvetja. Na žalost razen kažipota proti Reki na vrhu Kojce te poti nisem našel.


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.