Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Kovk iz Vipavske doline

Kratek opis poti

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Pogled na Vipavsko dolino

Kapelica ob poti

Travniki okoli Sončnice

Markirana pot na Kovk se začne pri parkirišču ob cesti Col–Ajdovščina. Če se boste pripeljali s Cola, vas parkirišče čaka približno 500 metrov za odcepom v Vipavo, tisti, ki se boste tja odpravili iz Ajdovščine, pa ga boste našli dober kilometer za masivnim betonskim zidom, ki zaustavlja plaz nad Budanjami (iz ajdovske smeri je dobro viden tudi planinski kažipot).


Skalna gmota
na robu Sončnice

Kažipot ob cesti vas usmeri na lepo markiran kolovoz, ki vas popelje mimo travnikov, s katerih je lep razgled na Sončnico (izrazito skalno gmoto na robu Gore, v kateri boste lahko z nekaj sreče opazili obraz ... morda ajdovske deklice), nato pa zavije levo in se hitro spremeni v ozko stezo. Ta se v ključih zažene naravnost navzgor po nesramno strmem pobočju. Tik pod vrhom vas pot pripelje do velikanskih balvanov; če boste malce poplezali po njih, boste nagrajeni z lepim razgledom na Vipavsko dolino. V slabi uri (in po 350 višinskih metrih) boste pošteno upehani prisopihali do majhnih jaslic, tik pod robom vas čakata klopca in vpisna knjiga, za Robom Gore pa uživaške klopce in mize na odskočišču jadralnih padalcev v bližini Sončnice.

Pravi planinci se boste seveda povzpeli še na vrh Kovka, do katerega vodi markirana Pot po Robu, pred tem pa zavijte z nje na Sončnico, s katere vas čaka čudovit razgled po (Vipavski) Dolini. Do vrha Kovka je od tod še slabih 20 minut zložnega vzpona.

V dolino se vrnete po poti, po kateri ste se povzpeli, če imate obilico časa in nekaj raziskovalne žilice, pa se lahko odpravite do Podrte gore, po markirani poti proti Ajdovščini, nato pa pri Zagriži zavijete levo in poiščete pot do parkirišča pri plazu nad Budanjami. Če nočete hoditi po prometni cesti, od tam nadaljujte spust proti Budanjam in nato po kolovozih nazaj do izhodišča.

Komentarji

Ocena izleta: (Jože Marinček, 28. 4. 2012)


Ocena izleta: (milan vidmar, 20. 8. 2008)


Ocena izleta: (andrej benko, 12. 9. 2006)

5x5


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.