Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Na Kovk s Cola

S Cola na Kovk

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti

Izlet na Kovk začnete na robu Cola, ob cesti s Cola proti Predmeji. Če boste na Col prišli iz Ajdovščine ali Logatca (čez Kalce, Godovič in Črni Vrh), zavijte sredi Cola proti Predmeji. Če se boste odločili za cesto, ki pelje iz Logatca skozi Kalce, nato pa čez Hrušico in Podkraj (ta je meni najbolj všeč), zavijte na Colu ostro desno proti Idriji, kmalu nato pa levo proti Predmeji.


Vzpon na Kovk

Nedaleč za tablo, ki označuje konec Cola, se v desno odcepi asfaltna cesta proti Žagoliču, na levi strani pa boste opazili veliko parkirišče, kjer pustite avto. Za parkiriščem boste hitro našli kolovoz, ki vodi levo v borov gozd. Pred kolovozom je tudi kažipot, ki vas usmerja na Pot po Robu, le nekaj metrov kasneje pa boste zagledali prve markacije. Pot v začetku vodi po širokem kolovozu, ki se zlagoma dviga po prijetnem borovem gozdičku med travniki, bogato posejanimi s travniškimi rožami. Po nekaj minutah postane gozd nekoliko bolj gost, v levo in desno se cepijo stezice in poti, a kar vztrajajte na najširšem kolovozu. Ta vas kmalu po poseki, čez katero je speljan daljnovod, pripelje na travnik, kjer zavije v desno, vi pa ga zapustite in sledite markacijam, ki vas pošljejo naravnost na ozko stezico. Tu se pot prvič približa robu, zato se morda splača zaviti nekaj metrov v levo in si ogledati Vipavsko dolino, ki jo še vedno večinoma skrivajo drevesa, s katerimi je poraščeno južno pobočje Kovka.


Travniki pod vrhom Kovka

Stezica se čez travnik hitro vzpne proti borovemu gozdičku onkraj njega, v gozdičku pa postane zelo položna in vas popolnoma naravnost (kot bi jo potegnili z ravnilom) vodi med prijetno dišečimi borovci. Po naslednjem kratkem vzponu se znajdete na precej večjem travniku, desno pa se odpre razgled na sosednjo Križno goro. Na koncu travnika zavije markirana pot ob robu travnika levo navzgor in markacije vas vodijo po nekoliko bolj strmem pobočju skozi bukov gozd naravnost proti vrhu Kovka. Nekaj metrov pred vrhom vas pot pripelje do travnika, do križa, ki označuje vrh, pa je le še nekaj minut hoje.

Opozorilo: Prvo markacija, ki vas pošilja v levo, boste opazili že sredi travnika, nato pa morda zaman iskali pot po travniku navzgor. Odpravite se raje čez travnik do gozda, tam boste hitro opazili stezo proti vrhu.


Pogled na Sončnico, v
ozadju Vipavska dolina

Z vrha Kovka se odpre čudovit pogled na okoliške hribe, od Nanosa in Gradiške ture na jugu do Sinjega vrha, Čavna in Kuclja na severozahodu. Pod vami kot na dlani leži Vipavska dolina, za katero boste v lepem vremenu opazili greben Črnih hribov, nekoliko bolj levo od nje pa se dvigata Vremščica in Slavnik.

V vetrovnem vremenu se boste verjetno s Kovka odpravili nazaj proti Colu, v brezvetrju pa si morate vzeti še nekaj časa za potepanje po Gori.

Komentarji

Ocena izleta: (Jože Marinček, 28. 4. 2012)


Ocena izleta: (milan vidmar, 20. 8. 2008)


Ocena izleta: (andrej benko, 12. 9. 2006)

5x5


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.