Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Na Kucelj mimo Školja svetega Pavla

Kratek opis poti

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Veliki rob (levo) in
Kucelj (desno)

Stene Školja sv. Pavla

Sveti Pavel

Pogled z vrha na
Vipavsko dolino

Med prvim obiskom Vrtovina nisem bil navdušen nad motoviljenjem markirane poti okoli asfaltnih cest po pobočjih na robu Vipavske doline, zato od takrat parkiram nad kapelico v Guštinih. S stare magistralne ceste po Vipavski dolini zavijete v Vrtovin, sledite cesti med stisnjenimi hišami, od konca vasi pa vas zanesljivo usmerjajo kažipoti na Čaven. Ko vas ti pošljejo desno mimo kapelice ob cesti, ste že zelo blizu parkirišča – za naslednjim razcepom je ob začetku makadama prostora za dva ali tri avtomobile.

S parkirišča se spustite nazaj mimo kapelice in odpravite desno po asfaltni cesti proti Lozarjem (usmerja pa vas tudi kažipot proti svetemu Pavlu). Pri zadnjih hišah ne zaupajte markaciji, ampak sledite kažipotu, ki vas pošlje kar naravnost na lep kolovoz. Ta se kmalu razcepi; desni krak pripelje do sv. Pavla po kolovozu, levi (bolj zanimiv) pa vodi do vodnega stolpa. Na prvem travniku vas čaka manjša orientacijska zanka, saj se kolovoz skorajda izgubi. Ko ga onkraj travnika spet najdete, je težav konec; kmalu pridete do razcepa (naravnost vodi pot v Gojače) in čez nekaj minut do ostankov vodnega stolpa iz rimskih časov, mimo katerega se po skalah povzpnete na školj.

Ozka stezica vas popelje po vzhodnem robu školja do cerkvice sv. Pavla, za katero zavije na travnik in se nato skozi redek gozd hitro spusti do naslednjega travnika po nemarno blatnem klancu. Markacij ne boste našli, le tu in tam vas bo pozdravila kakšna utrujena črta na skalah. Na drugi strani se držite steze, ki se rahlo v levo dviga proti gozdu; z malce sreče boste pod velikim balvanom našli naslednji kažipot, ki vas bo poslal desno proti Kuclju.

Pot se zlagoma vzpenja skozi gozd in vas kmalu pripelje do makadamske ceste, ki jo prečkate. Sledi nekoliko bolj strm vzpon, ki kmalu doseže razgledne travnike nad Zasodom. V naslednjem gozdu vas spet čaka razcep poti; leva vodi v Revišče (kje je to, mi ni uspelo ugotoviti, steza v tisti smeri pa se tudi hitro izgubi v podrasti), desna pa proti Kuclju. Že v nekaj minutah vas stezica pripelje do markirane poti, ki pelje na Kucelj iz Vrtovina; po njej se povzpnete do vrha.

V dolino se lahko spustite po poti v Vrtovin, lahko pa se odpravite še do Male gore in z nje po kolovozu nazaj v Vrtovin (markirano in dobro označeno).

Komentarji

Komentar (irena breščak, 3. 8. 2009)

Pod školjem sv. Pavla nad Vrtovinom domačini gojijo marone (pravi kostanj). Nikar v jesenskem času kot popotniki pod njimi ne nabirajmo kostanja, saj so to njihova sadna drevesa, katerih plodove prodajajo. Toliko v vednost popotnikom iz notranjosti Slovenije, ki ste navajeni, da je nabiranje kostanja prosto, kot recimo, nabiranje borovnic. Podobno obnašanje naj velja tudi za Goriška Brda, kjer je pravi kostanj na travnikih gojeno sadno drevo.


Komentar (suzana gregorc, 25. 8. 2008)

Lep pozdrav vsem. Čeravno živim le nekaj metrov proč od Čavna, sem šele letos uspela prilesti tudi na Kucelj. Navdušena nad razgledom, še bolj pa nad tem da po tem strmem pobočju rastejo tudi planike. Zmeraj sem bila prepričana, da te krasotice rasejo le na višjih planinah. Nastalo je nekaj krasnih slik, ki jih na žalost ne znam prilepiti. Zagotovo pa bom tja še šla. in seveda dobri planinski čevlji niso odveč! :D


Komentar (polona Besednjak, 17. 2. 2008)

Gospod Slavko Štefančič...pod vrhom Kuclja je na obrobju velika gmota kamenja..približno v sredini je na špici naravni portret Prešerna le dobro morate opazovati ;) Imam tudi sliko a je žal ne morem prilepit sem :)..mogoče boste prihodnjič bolj pozorni pa ga boste opazili..pa srečno

Vsi komentarji 


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.