Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Lačna iz Hrastovelj

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti

Vzpon na Lačno iz Hrastovelj je ena tistih poti, za katere bi bilo morda bolje, če jih ne bi bilo. Markacije vas v večjem delu vodijo naravnost čez zoprno sončno melišče, kjer si boste odlično uničili noge, sonce pa bo poskrbelo še za glavobol. Te poti zato nikakor ne priporočam kot samostojen izlet, če pa se boste odpravili na nekoliko daljši krožni pohod, vam bo omogočila zanimive kombinacije.

Osnovni podatki

Zahtevnost

Večinoma dobro markirana, občasno precej strma pot.

Dostop

Pot se začne v Hrastovljah.

Dolžina

Hrastovlje–Lačna: 1 ura
Spust v dolino: 40 minut
Skupaj: 2 uri

Višinska razlika

290 m

Čas obiska

Od zgodnje jeseni do pozne pomladi, nikakor pa ne v vročih sončnih dneh.

Priporočam

dobro obutev, ki zanesljivo drži gležnje, in planinske palice.

Zemljevid

Slovenska Istra, Brkini, Čičarija in Kras, planinska karta 1 : 50.000

Kratek opis poti


Začetek poti

Pogled na Hrastovlje

Po lapornatih
pobočjih pod Lačno

Parkirate pred cerkvijo v Hrastovljah (glej tudi Od Hrastovelj do Zazida). S parkirišča se odpravite po asfaltni cesti naprej proti Dolu, čez nekaj metrov pa vas na razcepu ob kapelici markacija usmeri naravnost na makadam, ki se za zadnjimi hišami spremeni v lep kolovoz.

Po slabih dvesto metrih se kolovoz spet razcepi. Markacija vas pošlje v desno. Če ji boste sledili, se vam bo morda godilo tako kot meni – naslednje markacije so se skrile v kvatebrižno polje in po zaslugi lastne trme sem se znašel v Kubedu.

Podroben opis kvatebrižnega polja boste našli v slovenskem prevodu Štoparskega vodnika po galaksiji.

Zagotovo pa boste prišli na cilj, če se boste beli puščici navkljub odpravili v levo in na naslednjem razcepu za vinogradom zavili desno na ožji kolovoz. Ta zavije okoli vinograda, nato pa sledi lapornatemu useku, se spremeni v vedno ožjo pot in izteče na star, precej zapuščen kolovoz. Kakšnih 15 metrov nad seboj boste na drevesu našli naslednjo markacijo, od tam naprej pa je pot odlično označena.

V začetku se steza precej hitro vzpne do stare poti, ji nekaj časa sledi (ta del je prav prijetno položen), nato pa zavije spet v levo in se začne dvigovati po neprijetnem melišču, na katerem boste prisiljeni vztrajati skoraj do vrha. Kot bi lahko pričakovali, je pobočje precej odprto, naklon pa ravno pravi, da vas lahko ves dan intenzivno opazuje sonce. Tik pod vrhom se melišče izteče v borov gozdiček, po katerem vas krajši uživaški vzpon pripelje do razglednega stolpa vrh Lačne.

Še en nasvet: če boste kliknili na katerokoli sliko, boste dobili večjo sliko v ločenem oknu.

Komentarji

Komentar (Marvin Marvi, 7. 2. 2008)

v tistem koncu je več podobno čudovitih "kvatebrižnih" polj. niti Vogonov nisem srečal.


Komentar (Andreja Erdlen, 1. 1. 2008)

Če se sprehajate po pobočju Lačne, priporočam, da nadaljujete do Kroga in Orlovega gnezda ter zaključite v Sočergi, najbolje v gostilni Sočerga. Gospod Milan vam bo postregel s fuži ali pa odlično enolončnico. Če iščete luksuzno opremo - ne pojdite tja. Če pa iščete prijazno gostilno s še bolj prijazno postrežbo in okusno hrano na svežih prtih - oglasite se tam, ne boste razočarani. Mi tudi nismo bili!!!


Komentar (simona dernulc, 6. 3. 2007)

Jaz pa za podaljšanje izleta priporočam označeno pot Rižana - Kubed. Sicer poteka po gozdu, ampak tu pa tam se oprejo lepi razgledi na Kraški rob. V eno smer boste porabili 1h 45'. Po poti pa vas bodo "božale" tudi bodeče lobodike. Pot se zaključi pri taboru (cerkvi sv. Florjana), od tod pa se je mogoče po stopnicah spustiti v vas in nadaljevati po poti, ki je opisana na tej strani.

Vsi komentarji 


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.