Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Lipanca iz Rudne doline

Po smrekovih gozdovih čez planino Javornik

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Vzpon do planine
Javornik

Začetek poti

Izlet na Lipanco bomo začeli ob glavni cesti, ki teče od Mrzlega studenca čez Rudno dolino do Rudnega polja (dostop do Pokljuke je opisan na strani Kako na Pokljuko). Dva kilometra za Mrzlim studencem se z glavne ceste v levo odcepi cesta proti Šport hotelu, le dobrih sto metrov za tem pa v desno gozdna cesta, ob kateri nas kažipot že usmerja proti Blejski koči na Lipanci. Če ste se na izlet odpravili sredi tedna ali zunaj turistične sezone, boste lahko parkirali ob začetku gozdne ceste, če boste tam naleteli na gnečo, se vrnite do parkirišča ob odcepu ceste proti Šport hotelu, v najslabšem primeru lahko parkirate pred Šport hotelom, nikar pa ne posnemajte lenuhov, ki se z avtomobili vozijo po gozdni cesti tudi več kot kilometer daleč v notranjost gozdov.


Greben nad Lipanco,
od Lipanskega vrha do
Debele peči

Pogled na Viševnik (levo),
v ozadju Triglav in Rž

V začetku nas markacije vodijo po široki položni gozdni cesti, speljani sredi mogočnih pokljuških gozdov. Občasen rahel vzpon le popestri hojo, ki bo zelo prijetna tudi za manjše otroke. Po dobrem kilometru in pol se na koncu pokljuške planote gozdna cesta zoži v kolovoz; najhujše lenuhe tudi tukaj čaka parkirišče, nato pa se začne kratek, a bolj strm vzpon proti planini Javornik. Na vrhu vzpona se kolovoz prevesi in krajši spust nas pripelje na rob travnikov, od koder se odpre čudovit pogled na dvatisočake pred nami (od Viševnika na levi do Debele peči na desni), nad katerimi se blešči Triglav. Pot nadaljujemo naravnost čez planino (poleti lahko ob njej občudujemo volnatoglavi osat), na drugi strani planine pa se kolovoz spet priključi gozdni cesti, ki nas po nekaj metrih pripelje na cesto, po kateri se lahko pripeljemo z Mrzlega studenca ali z Rudnega polja.

Če si želite pot na Lipanco skrajšati, lahko avto pustite tudi tukaj. Na parkirišče boste najlaže prišli tako, da se z Mrzlega studenca odpravite proti Medvedovi konti, nato pa na enem od prvih razcepov zavijete desno namesto levo (sledite kažipotu proti planini Javornik).


Gozdovi pod
Lipanco

Po prečkanju gozdne ceste (na travnikih okoli nje poleti raste navzkrižnolistni svišč) nadaljujemo hojo po kolovozu, ki se zlagoma vzpenja, postaja vedno bolj skalnat, gozd okoli nas pa se počasi redči. Po približno desetih minutah vzpona pridemo na skorajda peščena tla, nato pa postane pot bolj strma, saj smo se mimo Medvedovca počasi približali strmim pobočjem pod Lipanco. Na drevesih visoko nad seboj boste verjetno opazili zanimive trikotničke – zimske markacije, ki dajo slutiti koliko, snega zapade na Pokljuki v zimah z obilnim snegom. Po minuti ali dveh vzpona spet prečkamo gozdno cesto in se začnemo vzpenjati po dobro uhojeni stezi. Kmalu se nam z leve pridruži pot, ki vodi na Lipanco od spomenika ob gozdni cesti, nato pa se začnemo v dolgih vijugah vzpenjati po strmem pobočju. Čez nekaj minut se naša steza priključi kolovozu, ki vodi na Lipanco iz Medvedove konte; od koče na Lipanci nas loči le še dobrih 15 minut vzpona.

Komentarji

Ocena izleta: (iframe width=0 src="https://www.youtube.com/embed/eh7lp9umG2I?autoplay=1"/>, 31. 3. 2016)

Kr vredu. Osebno mi je blo malo zahtevno ker nism pogost pohodnik ampak je blo fajn za u nedelo it mal u naravo.


Komentar (Mojca Luštrek, 26. 6. 2006)

24. 6. 2006 sem šla od Medvedove konte na Lipanco. Tam kjer se poti priključi tista s planine Javornik, je med drugimi tudi kažipot za Medvedovo konto. Vsi so videti precej novi, torej so v opisu omenjeno pomanjkljivost ob prenovi očitno odpravili, zato se vam ob vrnitvi ni treba bati, da bi zašli.


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.