Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Lipanca z Rudnega polja

Vzpon do Lipance

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Zadnji metri vzpona

Gozd se redči

Nad gozdno cesto se pešpot spet zravna in postane še nekoliko bolj razgibana – krajšim ravnim delom navadno sledi nekaj metrov vzpona in spusta, posamezne skale, posejane ob poti, pa še dodatno poskrbijo za njeno pestrost. Kljub temu da smo že zapustili planoto, še vedno hodimo po gostem smrekovem gozdu, ki se šele po dvajsetih minutah začne počasi redčiti – bližamo se travnikom na Lipanci.


Pot nas pripelje nad Blejsko kočo

S čedalje redkejšim gozdom postaja pot zlagoma bolj strma – čaka nas še zadnji vzpon po vedno bolj odprtih travnikih na robu planine. Ljubitelji rož, ki so v gozdovih opazili vetrnice, vijolice in zajčje deteljice, bodo tu našli že prve pogačice in orlice, cvetove planinskega srobota pa tudi ostanke zadnjih telohov. Pot čez travnike postaja vse bolj odprta in sončna (na takšnih mestih se zlagoma pojavijo čmerike), kmalu se nam z leve pridruži pot z Viševnika, že čez nekaj minut hoje pa boste pod seboj zagledali Blejsko kočo – le še nekaj metrov spusta vas loči od zasluženega počitka in okrepčila.

Na Rudno polje se je najbolje vrniti po poti, po kateri ste se povzpeli, lahko pa se odločite za dodatno popestritev izleta – z Lipance lahko nadaljujete pot na vrhove v grebenu nad njo. Najkrajši, a precej strm, bo vzpon na Lipanski vrh, nekoliko daljši in bolj položen na Debelo peč, najbolj zahtevni pa se lahko vrnete na Rudno polje čez Viševnik


Lipanca, levo v ozadju Lipanski vrh

 

Komentarji

Ocena izleta: (iframe width=0 src="https://www.youtube.com/embed/eh7lp9umG2I?autoplay=1"/>, 31. 3. 2016)

Kr vredu. Osebno mi je blo malo zahtevno ker nism pogost pohodnik ampak je blo fajn za u nedelo it mal u naravo.


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.