Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Lipanski vrh in Mrežce

Vzpon na Lipanski vrh

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Pogled na Pokljuko

Krožno pot na Lipanski vrh in Mrežce začnemo na planini Lipanca. Najkrajši dostop na Lipanco je iz Medvedove konte, kar nam izlet podaljša le za slabo uro, najbolj vztrajni pa se lahko do Lipance odpravite iz Rudne doline čez planino Javornik, kar vam bo prineslo približno tri ure hoje.

Odlični kažipoti pred Blejsko kočo na Lipanci nas usmerijo mimo planšarske koče na sosednji breg planine, kjer po ozki stezici hitro zavijemo v gozd (glej tudi izlet na Debelo peč). Že zelo kmalu pridemo do nekoliko slabše označenega odcepa za Lipanski vrh (bodite previdni – če le malo hitite, ga boste zgrešili, tako kot sem ga jaz), kjer nas puščica pošlje v levo, nazaj nad lipanške travnike. Stezica je v začetku komaj opazna in nekoliko redkeje markirana, že kmalu pa se razširi in nas po krajšem strmem vzponu skozi gozd, nato pa bolj položno med ruševjem popelje pod strma pobočja Lipanskega vrha.


Lipanski vrh je še visoko
nad nami

Na vrhu

Tik pod zadnjim pobočjem zapustimo ruševje in se začnemo v krajših ključih vzpenjati po strmih travnikih, s katerih lahko občudujemo Lipanco globoko pod seboj, za njo pa obširne pokljuške gozdove, med katerimi se blešči osamljena jasa planine Javornik. Približno 50 višinskih metrov pod grebenom prečkamo skorajda zapuščeno nemarkirano stezico, ki prihaja z Brd in se nadaljuje čez melišče na jugovzhodnem pobočju Lipanskega vrha, nato pa nas čaka le še kratek strm vzpon do grebena, od koder se odpre prvi razgled na Triglav in okoliške dvatisočake onkraj strmih prepadnih sten Krme.

Po krajšem počitku na grebenu sledimo markacijam, ki nas vodijo le nekaj metrov od prepadnega grebena po varnih travnikih na vzhodni strani Lipanskega vrha, od katerega nas loči le še 60 metrov višinske razlike in kakšnih deset minut vzpona. Na vrhu smo nagrajeni z razgledom na čudovito panoramo okoli Triglava pa tudi na ves greben, na katerega smo se povzpeli, od Debele peči do Viševnika.


Pogled čez dolino Krme proti Triglavu

Pogled proti jugozahodu: levo Viševnik, v sredini Mali Draški vrh, za njim Veliki Draški vrh

 

Na Lipanco se lahko vrnemo po poti, po kateri smo se povzpeli, dosti lepša pa je krožna pot čez Mrežce.


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.