Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Lipanski vrh in Mrežce

Spust čez Mrežce

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti

Z Lipanskega vrha se odpravimo po grebenu naravnost proti Mrežcam – vrhu, ki je od nas oddaljen le slabih sto metrov, vendar nas od njega loči precej globoka in neprijetna škrbina. Markirana stezica se že kmalu začne strmo spuščati, markacije pa nas ob klinih in jeklenicah vodijo po ostrem grebenu navzdol. Kljub temu da je pot tu in tam precej zračna, nam varovala nudijo dovolj opore, da v suhem vremenu ni prav nobene nevarnosti zdrsa.

Po spustu v škrbino nas čaka še približno enako strm vzpon, po nekaj minutah pa se znajdemo na travnikih vrh Mrežc, s katerih se začnemo zlagoma spuščati proti Lipanci. Spust je v začetku čista poezija – ozka stezica vodi čez širne planinske travnike, tu in tam posejane z manjšimi vrtačami, na katerih boste od pozne pomladi do konca avgusta lahko občudovali planinsko cvetje.


Stezica z Lipanskega vrha
proti Mrežcam

Najprej strm spust
po klinih

Skozi škrbino se
zasveti Triglav

Mrežce
 

Zložen spust po travnikih
pod Mrežcami

Vse prekmalu moramo te travnike zapustiti; steza zavije najprej med ruševje, nato pa zlagoma v zračen iglasti gozd, po katerem se strmo spustimo do zelo vrtačaste pokrajine nad Lipanco. Nekajminutno vijuganje med vrtačami nas pripelje do razcepa poti, kjer se nam z desne priključi pot z Viševnika, od tod do malice v Blejski koči pa je le še kratek, komaj omembe vreden spust.

 


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.