Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Lipanski vrh in Mrežce

Od Blejske koče na Mrežce

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Pod Mrežcami

Vzpon od Blejske koče na Mrežce je nekoliko manj strm kot tisti na Lipanski vrh in zato morda bolj primeren za pohodnike z manj kondicije. Pred kočo nas kažipot usmeri na stezo, ki se v vijugah dviga po pobočju nad kočo. V nekaj minutah pridemo do razcepa, kjer izberemo desni krak (leva pot bi nas pripeljala na Rudno polje), po krajšem vzponu pa na naslednjem razcepu spet zavijemo desno (levo bi prišli na Viševnik).

Markacije nas vodijo ves čas precej strmo navzgor, najprej skozi gozd, nato med ruševjem, dokler končno ne pridemo na travnike pod Mrežcami. Tam se steza položi in nas zlagoma pripelje do grebena, od koder se odpre pogled na Triglav. Od vrha Mrežc nas loči še približno 60 metrov višinske razlike, ki jo po položnih razglednih travnikih hitro premagamo.

Zimski vzpon na Mrežce


Karavanke

Zasnežen Triglav

Vzpon na Mrežce je eden najlažjih zimskih vzponov; tja se lahko odpravimo takoj, ko je sneg dovolj seseden. Pot do Lipance je praviloma zgažena – do koče vedno vodi gaz od spomenika, pogosto pa je zgažena tudi pot od Šport hotela čez planino Javornik.

Kljub temu da imajo Mrežce pozimi mnogo obiskovalcev, gazi pred Blejsko kočo mnogokrat ne boste našli, saj jo veter uspešno zamete, pa tudi markacij pozimi ne boste videli, saj so globoko pod snegom. V takšnem primeru je najlaže ubrati bližnjico – odpravite se naravnost po dolinici za Blejsko kočo (markirana pot teče nekoliko više po desnem pobočju), nato pa na koncu dolinice desno po pobočju navzgor do prvega razcepa, ki ga ne morete zgrešiti, saj so kažipoti dovolj visoko na drevesih.

Od kažipotov se odpravite kar naravnost navzgor po strmem pobočju proti Mrežcam, nato vas čaka vijuganje med vrtačami (če ne boste našli poti, dobro razmislite, kam boste šli – pametno ubrana pot ob robovih vrtač bo dosti manj naporna kot kakšna »bližnjica«), pa spet vzpon naravnost navzgor do travnikov pod Mrežcami, od koder vrha ne morete več zgrešiti.


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.