Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Mali Draški vrh

Vzpon na vrh

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Greben proti
zahodnemu vrhu

Prvih nekaj metrov poti je dobro vidnih, ko pa se grušč spremeni v skrotje, postane tudi iskanje poti malce bolj zahtevno opravilo. Sledovi predhodnikov vas bodo ves čas vodili sem in tja po zagruščeni neizraziti grapi, ki se hitro dviga proti vrhu. Dobrih 50 višinskih metrov pod vrhom se steza izgubi; poiščete jo lahko na tratah ob ruševju na desnem robu grape, dosti bolj prijetno pa je nezahtevno poplezavanje po skalah naravnost navzgor. Tik pod grebenom boste morda opazili kakšno obledelo markacijo ali ostanke rdeče črte, nato pa se boste naenkrat znašli na sedelcu nad prepadnimi severnimi stenami. Pogledu na Viševnik in Spodnje Bohinjske gore, ki ste ga lahko uživali že ves čas vzpona, se zdaj pridruži še panorama Triglava in Rjavine.

Vzhodni (nižji) vrh Malega Draškega vrha je oddaljen le dobrih 20 metrov od sedla, pa vendar se boste morali do njega potruditi: malce poplezavanja v desno po položni skali (zgornji rob je odličen za oprijemanje) vas bo pripeljalo do izrazitega roglja, ki se mu izognete v desno na ozko stezico. Ta se onkraj njega razširi v udobno pot do vrha, kjer vas čaka celo žig.


Veliki Draški vrh, v
ozadju Tosc

Viševnik

Jezerce s Srenjskega
prevala

Pot na zahodni vrh je precej bolj nadležna – do njega se odpravite po južni strani grebena, kjer se pretaknete med redkim ruševjem do škrbine. Po tej splezate po severni (prepadni) strani navzdol do nadaljevanja grebena (zračno!!), nato pa spet po južnem travnatem pobočju poiščete pot pod grebenom do vrha. Med vračanjem pazite, da se ne boste začeli prehitro spuščati (naleteli boste namreč na usek, ki je zelo podoben grapi, po kateri ste se povzpeli).


Pogled čez Krmo

Do Srenjskega prevala se spustite po poti vzpona; vse druge poti z vrha zahtevajo precej več plezalnega znanja.


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.