Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Planina Seča

Kratek opis poti

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti

Avtocesto mimo Jesenic zapustite na izvozu Lipce, na stari magistralni cesti zavijete desno, nato pa kmalu levo (kažipot Koroška Bela). Na naslednjih križiščih sledite planinskim kažipotom za Pristavo ali kažipotu za Javorniški Rovt. Na koncu vasi se cesta razcepi (levo na Pristavo, desno do Doma Trilobit); tam pustite avto in se odpravite proti Stolu.

Markacije vas vodijo po gozdni cesta do Doma Trilobit (levo) in stare elektrarne (desno). Za njima se cesta spremeni v kolovoz, ki postaja vedno bolj strm. Družbo vam dela živahen potok (Mali Javornik); pri njegovem izviru se kolovoz spremeni v stezo (prva markacija je skrita precej daleč v gozdu), ki vas v ključih popelje po strmem pobočju Medjega dola. Med vzponom boste med drevesi opazili skalne obronke Srednice in Struške, ki si jih boste lahko bolj natančno ogledali iz kotanje, v katero pripelje pot. V njej se vzpon za nekaj minut konča; privoščite si trenutek oddiha, onstran Save boste morda že opazili vrhove Julijskih Alp.


Prvi pogledi na Julijske Alpe    

Zadnji metri vzpona

Koroška

Razgled na planini

Pogled na Sečo s poti na Zijalke

Uživaškega sprehoda je kmalu konec; pot postane spet bolj strma in vas pripelje do roba Kranjske Ride (velike kotanje med planino Seča in Belščico), ki jo jeseni živopisano obarvajo jerebike in macesni. Tam se v desno odcepi pot na Stol, vas pa čaka še krajši sončen vzpon po gozdnem robu do travnikov planine Seča, s katerih boste lahko uživali v pogledu na Vajnež in Stol. Če bi si radi ogledali Julijske Alpe, se povzpnite na travnik nad kočo, s sedla na meji z Avstrijo pa je lep pogled na senčno stran Karavank. V dolino se lahko vrnete po poti, po kateri ste se povzpeli, lahko pa si izlet podaljšate še s sprehodom do sosednje Belške planine.

Komentarji

Komentar (Miloš Peternel, 15. 7. 2008)

Pravzaprav je planina Seče (tako pravijo domačini in tako piše tudi na kažipotih).


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.