Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Porezen iz Jesenice

Osnovni podatki

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti

Porezen je najvišji vrh Cerkljanskega hribovja in eden od treh najvišjih vrhov južnega predgorja Julijskih Alp (druga dva sta Ratitovec in Blegoš), s čudovitim razgledom na Cerkljansko hribovje, Bohinjske gore in Julijske Alpe. Na Porezen vodi množica poti – iz cerkljanske smeri se lahko nanj povzpnemo iz Poč ali Poljan, iz Baške grape vodita poti iz Hude Južne in skozi Zakojco, s severne strani se lahko na nanj povzpnemo iz Petrovega Brda, z vzhodne strani pa vodita poti iz Davč in Novakov.

Večina teh poti je prav nesramno strmih, marsikatera od njih je poleg tega še precej varljiva – ko misliš, da si tik pod vrhom, se za ovinkom odpre razgled na vrh daleč nad teboj. Tako ni čudno, da so bili komentarji, ki sem jih slišal od vsakega, ki se je že kdaj odpravil na Porezen, med seboj zelo podobni – vsi so omenjali strme poti, na katerih zgrizeš lastna kolena.

A kot vemo, se nobena juha ne poje tako vroča, kot se skuha – tudi na Porezen se lahko povzpnemo po manj znani, a zato nič manj prijetni, senčni in večinoma položni poti iz Jesenice.

Osnovni podatki

Zahtevnost

Markirana pot, z občasnimi krajšimi strmimi vzponi.

Dostop

Na Porezen se bomo povzpeli iz Jesenice, vasice nad Cerknim.

Dolžina

Jesenica–preval Vrh Ravni: 30 minut
Vrh Ravni–Porezen: 2 uri 30 minut
Vrnitev do Jesenice: 2 uri
Skupaj: 5,5–6 ur

Višina

Porezen: 1630 m

Višinska razlika

Jesenica–Porezen: 930 m
preval Vrh Ravni–Porezen: 800 m

Čas obiska

Pot teče precej časa po senčnem gozdu, zato se lahko nanjo odpravimo tudi v poletni vročini. Priporočljiv pa je seveda izlet v lepem in jasnem vremenu s čistim ozračjem.

Priporočam

Če ste trmasti, se lahko na pot odpravite v športnih copatih, vendar se tako opremljeni na Porezen raje povzpnite mimo koče. Bolj preudarni se bodo verjetno raje odločili za planinske čevlje in palice.

Karta

Škofjeloško in Cerkljansko hribovje, 1 : 50.000

Še en nasvet: če boste kliknili na katerokoli sliko, boste dobili večjo sliko v ločenem oknu.

Komentarji

Komentar (andrej poljanšek, 29. 6. 2007)

Osebno mi je Porezen najbolj všeč iz smeri smučišča Črni vrh ter po poti do parkirišča, kjer se pot iz Poč povzpne na planoto. Nato ostane le lahek družinski izlet z obveznim ogledom italijanskih bunkerjev.


Ocena izleta: (Mojca Luštrek, 22. 5. 2007)


Ocena izleta: (nadja uršič, 4. 9. 2006)

Porezen v letošnji prvi jesenski nedelji je bil prekrasen. Gozd še vedno poletno zelen a vendar svež, nebo svetlo in umito. Prijetni in zadovoljni obiskovalci na vrhu in ob koči. Z družbo semo se na vrh odpravili iz severne strani (Petrovo Brdo). Po nasvetu oskrbnika smo prve tri kilometre opravili kar z avtom in ga varno shranili na sicer strmem teremu pri izletniški oz. turistični kmetiji. Do vrha smo porabili 1 uro 30 minut. Ravno prav, da smo si počasi in z občutkom nato spočili oči na lepotah Julijcev, Karavank in Kamniških Alp (da o škofjeloškem hribovju ne izgubljam besed). Pol lepot Slovenije je bilo na dosegu roke. Izlet toplo priporočam.

Vsi komentarji 


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.