Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Porezen iz Jesenice

Iz Jesenice do planine Otavnik

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Gozdna cesta
proti Otavniku

Spomenik v
Jesenici

Na Porezen se bomo odpravili iz središča Jesenice, vasice nad Cerknim (dostop do Jesenice je opisan v opisu izleta na Kojco). Avto lahko pustimo pri spomeniku sredi vasi ali pa se odpeljemo vse do prevala Vrh Ravni, kjer boste prav tako našli dovolj prostora za parkiranje (in si prihranili slabo uro hoje ter 130 metrov višinske razlike).

Če ste se odločili za daljši vzpon, vas bodo sredi vasi pričakale markacije, ki vas bodo usmerjale po strmi asfaltni cesti skozi vas proti prevalu. Tu in tam so v vasi markacije nekoliko redkeje posejane, a nič hudega – ves čas se morate vzpenjati malce desno od Kojce (hriba, ki ga imate tik pred seboj). Proti koncu vasi se asfaltna cesta spremeni v makadam, ki pri zadnjih hišah postane kolovoz in vas v nekaj minutah pripelje do prevala Vrh Ravni.

Na prevalu vas že čaka kažipot na Porezen in planino Otavnik, ki vas napoti na desni kolovoz. S kolovoza, ki se večinoma položno vzpenja, se tu in tam odcepi stranska pot. Na večini odcepov so markacije dovolj vidne, da ni nikakršnega dvoma, katero pot izbrati, nikoli pa se ne boste zmotili, če se boste odpravili navzgor po širšem (bolje uhojenem) kolovozu.

Pod Ritovščico postaja pot vedno bolj položna. Tu naj bi se z desne priključila markirana pot, vendar boste njene ostanke opazili le z obilno domišljijo (ali nekaj stezosledskega talenta) – jaz sem opazil le zelo stare ostanke ene same markacije. Kolovoz se začne spet nekoliko bolj strmo vzpenjati in nas po nekaj minutah pripelje na spodnje travnike planine Otavnik.

Komentarji

Komentar (andrej poljanšek, 29. 6. 2007)

Osebno mi je Porezen najbolj všeč iz smeri smučišča Črni vrh ter po poti do parkirišča, kjer se pot iz Poč povzpne na planoto. Nato ostane le lahek družinski izlet z obveznim ogledom italijanskih bunkerjev.


Ocena izleta: (Mojca Luštrek, 22. 5. 2007)


Ocena izleta: (nadja uršič, 4. 9. 2006)

Porezen v letošnji prvi jesenski nedelji je bil prekrasen. Gozd še vedno poletno zelen a vendar svež, nebo svetlo in umito. Prijetni in zadovoljni obiskovalci na vrhu in ob koči. Z družbo semo se na vrh odpravili iz severne strani (Petrovo Brdo). Po nasvetu oskrbnika smo prve tri kilometre opravili kar z avtom in ga varno shranili na sicer strmem teremu pri izletniški oz. turistični kmetiji. Do vrha smo porabili 1 uro 30 minut. Ravno prav, da smo si počasi in z občutkom nato spočili oči na lepotah Julijcev, Karavank in Kamniških Alp (da o škofjeloškem hribovju ne izgubljam besed). Pol lepot Slovenije je bilo na dosegu roke. Izlet toplo priporočam.

Vsi komentarji 


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.