Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Porezen iz Jesenice

Čez planino Otavnik do Porezna

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Pogled z Otavnika na
Kojco

Lovska koča na
planini Otavnik

Že takoj ko boste iz gozda stopili na planino Otavnik, boste opazili manjšo kočo nad seboj – po vzponu do nje se bo izkazalo, da gre za lovsko kočo. Kolovoz, po katerem hodite, najprej vijuga pod kočo, nato pa vas markacije usmerijo v grmovje, naravnost proti koči. Mirno jih ignorirajte in se do koče udobno sprehodite po kolovozu, po katerem nato nadaljujete pot čez travnike. Preden pot zavije v redkejši gozd, se ustavite in si vzemite nekaj minut časa za razgled po okolici – naravnost pred vami se dviguje Kojca, ki je za zdaj še više od vas, okoli vas pa se razprostirajo travniki planine Otavnik. Junija boste na travnikih ravno nasproti opazili velike rdeče zaplate – če si boste vzeli čas in se sprehodili do njih, boste uživali v pogledu na bogato rastišče rododendrona.


Pogled na Spodnje Bohinjske gore s planine Otavnik

Travniki pod Poreznom

Pot pod skalnim robom

Skozi gozd se začne pot spet nekoliko bolj strmo vzpenjati in po nekaj minutah pripelje na zgornje travnike planine Otavnik. Tudi tukaj se je vredno ustaviti in si onkraj Baške grape ogledati Bohinjske gore okoli Črne prsti. V nadaljevanju se pot položno izogne vrhu Otavnika, ki ostane desno za nami in nas pripelje do ograde, ki označuje konec planine. Tik za ogrado zavijemo ostro desno in se nato ob ogradi sprehodimo do travnikov pod Poreznom. Tu vas čaka klopca, na kateri se lahko v prijetni senci osamelega drevesa odpočijete pred naskokom na Porezen, od katerega vas loči še dobrih 300 metrov višinske razlike.

Pot proti Poreznu se v začetku dviga po travniku pod njim, nato pa doseže skalni rob in se nekaj časa vije pod njim, dokler nas ne pripelje na križišče s potjo, ki vodi na Porezen iz Baške grape.

Na travnikih pod Poreznom in v okolici skalnega roba boste ljubitelji rož v juniju odkrili prava bogastva – okoli vas cvetijo turške lilije, ptičje mleko, glavinci, naprstci in lepljivi lan.

Komentarji

Komentar (andrej poljanšek, 29. 6. 2007)

Osebno mi je Porezen najbolj všeč iz smeri smučišča Črni vrh ter po poti do parkirišča, kjer se pot iz Poč povzpne na planoto. Nato ostane le lahek družinski izlet z obveznim ogledom italijanskih bunkerjev.


Ocena izleta: (Mojca Luštrek, 22. 5. 2007)


Komentar (Mojca Luštrek, 22. 5. 2007)

Vse je res, samo klopce ni več.

Vsi komentarji 


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.