Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Porezen iz Jesenice

Vzpon na Porezen

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti

Križišče s potjo, ki prihaja na Porezen iz Baške grape, leži na robu planine pod Poreznom (kmetje iz Jesenice in okoliških vasi poleti pasejo živino tako na planini Otavnik kakor tudi tik pod Poreznom). Od te točke se lahko na Porezen povzpnete po dveh poteh:

  • Pot naravnost na Porezen vodi tik ob skalnem robu, pod katerim ste se vzpenjali.
  • Pot do koče pod Poreznom (Dom Andreja Žvana - Borisa) vodi najprej čez planine, nato pa se po zaraščenem pobočju precej strmo vzpne do koče.

Od koče do vrha

Koča pod Poreznom

Vzpon na Porezen po
zahodnem grebenu

Vzpon naravnost na Porezen priporočam le tistim z dobro obutvijo – pot je precej strma, zaradi visoke trave je možnost zdrsa precejšnja, nekaj deset metrov visok skalni rob pa je le meter ali dva od vas. V zgornjem delu boste morali na nekaj mestih uporabiti tudi malce plezalnih spretnosti, končno pa boste po strmem vzponu prišli do »vrha Porezna« ... in ugotovili, da je pravi vrh še vedno kakšnih 100 metrov stran od vas in 30 metrov više.


Spomenik na
vrhu Porezna

Če se boste odločili za vzpon mimo koče pod Poreznom, se boste najprej soočili s kravami na planini, ki ne kažejo niti najmanjše želje, da bi se vam umaknile, nato pa vas čaka precej strma pot čez pobočja, zaraščena z ruševjem, med katerim se bohotijo cvetovi gorske ločike in konjske grive. Pot vas že kmalu pripelje do koče pod Poreznom, kjer vas zelo verjetno čaka razočaranje – odprta je »občasno ob sobotah in nedeljah«. Glede na to, da sem tudi sredi tedna srečal okoli vrha Porezna precej ljudi, je to prava škoda. Od koče do vrha vas čaka le še kakšnih 200 metrov ne preveč strmega vzpona.

Kakorkoli že, vsi napori in razočaranje bodo pozabljeni, ko boste prišli na vrh Porezna, od koder se odpre čudovit razgled – kot na dlani leži pod vami Cerkno z okoliškimi hribi, desno od njega se dviguje Otavnik, za njim Kojca (ki je sedaj že globoko spodaj), desno od Kojce leži Baška grapa, v kateri boste morda opazili železnico (če boste vztrajali dlje časa, pa tudi kakšen vlak), proti severozahodu se dvigujejo Bohinjske gore, za njimi pa Julijske Alpe. Vzhodno ob Bohinjskih gora boste morda opazili Soriško planino, za njo Ratitovec, vzhodno od vas pa Škofjeloško hribovje z Blegošem.


Pogled na jug – desno Otavnik in Kojca

Pogled na sever – v ospredju Spodnje Bohinjske gore

V dolino se vrnete po poti, po kateri ste se povzpeli, če ste se odločili za vzpon naravnost na Porezen, pa vsekakor obiščite še kočo pod njim – na poti do koče rasteta rododendron in grozdasti kamnokreč, v njeni okolici pa boste našli okrinkani bodak.

Komentarji

Komentar (andrej poljanšek, 29. 6. 2007)

Osebno mi je Porezen najbolj všeč iz smeri smučišča Črni vrh ter po poti do parkirišča, kjer se pot iz Poč povzpne na planoto. Nato ostane le lahek družinski izlet z obveznim ogledom italijanskih bunkerjev.


Komentar (Mojca Luštrek, 26. 5. 2007)

Ko se boste vračali, priporočam, da začnete spust po prijetni razgledni poti proti Počam, ki vas bo pripeljala nazaj na pot vzpona.


Ocena izleta: (Mojca Luštrek, 22. 5. 2007)

Vsi komentarji 


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.