Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Rodne

Z Reke na Rodne

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti

Izlet na Rodne začnete v dolini Idrijce, na robu vasice Reka (dostop do izhodišča je podrobneje opisan ob izletu na Šebreljsko planoto). Domačinom najbolj prijazno parkirno mesto je ob odcepu ceste v Zakojco, lahko pa parkirate tudi pri bifeju Pod divjimi babami. Če boste avto pustili na parkirišču zunaj vasi, se vrnite do začetka Reke (300 m), kjer vas kažipot usmeri levo na makadam, ki se začne zlagoma dvigati med hišami; če pa boste parkirali pri bifeju, boste makadam našli takoj za hišo.

Makadam vas kmalu pripelje skozi vas do asfaltne ceste, speljane v Orehovsko grapo. Tej sledite do prvega razcepa, kjer vas markacije usmerijo levo navzgor. Asfalta je po prvem strmem vzponu na srečo konec, po makadamu pa ste kmalu pri prvi kmetiji, kjer med hišami poiščete kolovoz, ki se za njimi dviguje v levo po travniku. Takoj za prvim desnim okljukom ga zapustite in se začnete vzpenjati naravnost navzgor po ozki stezici, ki kmalu zavije v gozd, pa spet na nekoliko više ležeče travnike, kjer vas že čakajo prvi razgledi na Orehovsko grapo, Kojco in Porezen. Ko se stezica priključi kolovozu, vas markacije usmerijo v levo in v nekaj minutah se boste znašli na čudovito urejeni planini.


Planina nad Reko

Kojca

Zabiški Kuk in Vogel

Kolovoz vas popelje skoraj do konca planine, kjer se zlagoma izgubi, vas pa markacija na zadnjem seniku usmeri naravnost navzgor po travniku. Držite se malce v desno in se vzpnite levo od dreves proti gozdičku vrh grebena. Tam vas markacija usmeri v desno, na ozko stezo, ki se hitro dvigne ob električnem pastirju po zelo strmih in zračnih z resjem zaraščenih travnikih ter vas v nekaj minutah pripelje na vrh Roden. Zgoraj boste zagotovo uživali v prelepem razgledu na Idrijsko in Cerkljansko hribovje, v ozadju pa vas bosta pozdravila tudi Vogel in Zabiški Kuk.

Komentarji

Komentar (tisi dobr, 14. 8. 2008)

Pozdravlejni!

Ker je od opisa izleta verjetno minilo že kar nekaj časa, bi vas opozoril, cesta skozi vas ni več makadamska. :D

Priporočam tudi, da pri spustu na Reko po opisani stezici, tik nad vasjo zavijete desno. Steza vas bo pripeljala do cerkve Sv. Kancijana od koder boste imeli imeniten razgled na vas Reka in reko Idrijco.

Lep pozdrav z Reke.


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.