Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Škrbina in Kuk

Iz Trebuše na Škrbino

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Spomenik ob cesti

Most čez Idrijco

Skopica in Prvejk

V Dolenji Trebuši pri gostilni Podkorito zavijete z glavne ceste Idrija–Tolmin proti Čepovanu in poskusite najti prostorček za parkiranje takoj za mostom. Veliko parkirišče (ob koncu tedna zagotovo prazno) je tudi v vasi ob osnovni šoli, lahko pa se seveda ustavite v gostilni, popijete kavo in se dogovorite za parkiranje pri njih.

S ceste v Dolenjo Trebušo in Čepovan tik pred spomenikom zavijete levo nazaj proti Idriji na ožjo asfaltno cesto ob Idrijci, s te pa po nekaj metrih na travnik. Na njegovem robu poskusite najti ozko, komaj vidno stezico, ki se nad gozdnim robom zlagoma vzpenja v levo. Če stezice nikakor ne boste našli, se po približno 200 metrih odpravite naravnost navzgor čez travnik, previdno čez ograjo za koze in strmo navzgor po gozdu po dobro vidni vlaki. Stezica (zdaj že bolje vidna) jo prečka prej kot čez 100 metrov.


Ruševine na Škrbini

V bukovem gozdu je (očitno redko obiskana) stezica kljub listju dobro vidna,  zaplete pa se, ko pridete pod skalni rob med drevesa, ki jih je pred leti polomil vihar. Stezica se začne vzpenjati v ključih prav med posledicami vetroloma, kar poskrbi za nekaj minut zabavnega lomastenja med suhimi vejami. Pod skalami se steza spet obrne v levo in zlagoma prečka gozdna pobočja, grape in skorajda prepadne police. Tik pod Škrbino vas čaka še ogromen podor; pot pelje prav vrh njega, očitno pa je star, saj stezo pred posipanjem varuje odlično zgrajena, prastara in še kako uporabna suha škarpa. Po dobri uri vzpona pridete na Škrbino, ozko sedlo, na katerem se stiskajo med strmima pobočjema Kuka in Plešarskega vrha ostanki nekdaj mogočne kmetije, hleva in senika (Dolenja Trebuša 72). Hlev se spogleduje z Idrijco, hišno pročelje pa strmi v Hotenjo.


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.