Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Slavnik iz Markovščine

Markovščina in Skadanščina

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Čez Matarsko
podolje

Markovščina je vas na severnem robu Matarskega podolja, ob cesti Kozina–Ilirska Bistrica, Skadanščina pa še nekoliko manjši zaselek na južnem robu podolja. Do njiju boste najlaže prišli skozi Kozino – primorsko avtocesto zapustite pri odcepu Kozina, skozi Kozino sledite smeri Ilirska Bistrica in v nekaj minutah se boste znašli v Hrpeljah, nato pa na cesti proti Ilirski Bistrici, po kateri se boste vozili še približno 10 kilometrov.

Tik pred Markovščino se sredi gozdička desno odcepi ozka asfaltna cesta proti Skadanščini. Če boste sprehod čez Matarsko podolje izpustili, zavijte desno, drugače pa nadaljujte vožnjo – čez nekaj trenutkov boste prišli v Markovščino in takoj na začetku vasi lahko pustite avto na parkirišču pri baru Dimnice.


sv. Rok v Skadanščini

Slovenska planinska pot prečka Markovščino nekje v sredini vasi, pot pa si lahko še nekoliko skrajšate – sledite kolovozu, ki z glavne ceste zavija desno takoj za prvimi hišami, pozdravite okoliške pse, ki se bodo z veseljem pogovorili z vami, nato pa se začnite spuščati proti dnu Matarskega podolja. Na prvem razcepu se vam bo z leve pridružila markirana pot in markacije vas bodo začele voditi proti Skadanščini.

Po spustu na dno podolja markirana pot zapusti kolovoz, zavije desno na ožjo pot in nas približno 15 minut vodi med kraškimi polji ter se končno pridruži asfaltni cesti, ki pelje v Skadanščino. Ne ustrašite se za svoja kolena – po asfaltu boste hodili le dobrih sto metrov, nato pa vas bodo markacije usmerile desno (pod telefonskim kablom) na ozko planinsko pot, ki se začne vzpenjati po pobočju in vas po nekaj minutah vzpona pripelje do cerkvice sv. Roka v Skadanščini.

Komentarji

Ocena izleta: (Leon Jagodic, 4. 5. 2010)

izjemno zanimiv izlet, na katerega smo se podali v nedeljo. Je pa pot preko Malih Vrat precej zaraščena, zato je potrebno na odcepih kar paziti. Ampak markacije so pa celo pot vidne, tako da lahko brez skrbi hodimo. Več na: http://toinono.blog.siol.net/2010/05/04/prvomajski-slavnik/


Komentar (Damir Arh, 14. 4. 2010)

Slavnik je res prijetno obiskati v vsakem letnem času. Na krožno pot v obratni smeri in z izhodiščem v Podgorju smo se odpravili na velikonočno nedeljo. Več o naših vtisih pa na http://potepanja-v-naravi.blogspot.com/2010/04/slavnik.html.


Komentar (Mojca Luštrek, 14. 2. 2010)

K zadnjemu odstavku: "dobrih sto metrov" je malo premalo - zaradi tega sva zavila s ceste pod prvim kablom, že pod cestnim klancem. Pravi je drugi kabel, ko se cesta že vzpne (http://pohribih.blogspot.com/search?q=tavanje+okoli+slavnika).

Vsi komentarji 


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.