Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Slavnik iz Markovščine

Iz Skadanščine na Slavnik

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Čez kraške travnike
proti Slavniku

Slovenska planinska pot pri svojem vzponu na Slavnik prečka središče Skadanščine. Če ste se do tod sprehodili iz Markovščine, nadaljujete pot mimo cerkvice sv. Roka in prvih hiš, nato pa se spustite do asfaltne ceste, jo prečkate in nadaljujete po kolovozu, v katerega se spremeni asfalt takoj za zadnjimi hišami v zaselku. Tudi tisti, ki ste sem prišli z avtomobilom, boste hitro opazili markacije sredi vasi.

Markacije vas brž pripeljejo do razcepa dveh kolovozov brez kakršnih koli kažipotov in oznak. Zdrava pamet (in pogled na Slavnik naravnost pred vami) pove, da bi bilo pametno nadaljevati pot po desnem kolovozu.

Če se boste s Slavnika vračali mimo Malih vrat, boste ob spustu rešili tudi uganko levega kolovoza – ta pelje proti Malim vratom.

Kolovoz vas skoraj 20 minut vodi med odprtimi kraškimi polji – ljubitelji Krasa boste v tem delu poti nedvomno uživali, nato pa se začne počasi ožiti in cepiti. Na enem od takšnih razcepov nas markacije pošljejo proti desni. Naslednjih 20 minut je pot še precej položna (morda boste ob njej opazili tudi dobro skrit vodnjak na desni strani), nato pa vas precej bolj strm vzpon pripelje do makadamske ceste, ki se iz Kozine zlagoma vzpenja po pobočjih Slavnika.


Po pobočjih
Slavnika

Travniki pod vrhom

Tisti, ki ste se že naveličali strmih vzponov, lahko sledite cesti (v levo) in se po daljši, a precej položni poti počasi povzpnete do vrha, ostali pa se boste verjetno odločili za nadaljevanje vzpona po planinski poti. Zadnjih 150 metrov višinske razlike (približno toliko vas še loči od vrha Slavnika) bo precej strmih, a v zadnjem delu tudi zelo razglednih – po dobri polovici vzpona boste prišli do roba kraških travnikov pod vrhom (tu se začne tudi naravni rezervat), od koder se bo odprl lep razgled proti severu in vzhodu na Nanos, Vremščico in okoliška hribovja. Od roba kraških travnikov do koče pod vrhom je le še dobrih 10 minut vzpona, med katerim lahko (če imate srečo, da ste sem gor prišli ravno v pravem času) občudujete kraško travniško cvetje. Prav na robu teh travnikov boste v aprilu morda našli progasti žafran.

Komentarji

Ocena izleta: (Leon Jagodic, 4. 5. 2010)

izjemno zanimiv izlet, na katerega smo se podali v nedeljo. Je pa pot preko Malih Vrat precej zaraščena, zato je potrebno na odcepih kar paziti. Ampak markacije so pa celo pot vidne, tako da lahko brez skrbi hodimo. Več na: http://toinono.blog.siol.net/2010/05/04/prvomajski-slavnik/


Komentar (Damir Arh, 14. 4. 2010)

Slavnik je res prijetno obiskati v vsakem letnem času. Na krožno pot v obratni smeri in z izhodiščem v Podgorju smo se odpravili na velikonočno nedeljo. Več o naših vtisih pa na http://potepanja-v-naravi.blogspot.com/2010/04/slavnik.html.


Komentar (Mojca Luštrek, 14. 2. 2010)

K drugemu odstavku: zdaj je poskrbljeno tudi za tiste, ki so zdravo pamet pozabili doma, saj je desni kolovoz odločno in odlično označen. :D

Vsi komentarji 


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.