Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Slavnik iz Markovščine

S Slavnika mimo Malih vrat do Skadanščine

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Z vrha proti
Malim vratom

Tisti, ki ste se do Slavnika povzpeli iz Skadanščine ali Markovščine, si lahko pot v dolino podaljšate s prijetnim sprehodom mimo Malih vrat – sedla v grebenu, ki se od Slavnika razteza proti jugovzhodu. Z vrha Slavnika do makadamske ceste sledite oznakam za položno pot v Podgorje, nato pa se na prvem razcepu odpravite levo (smer Žabnik), razen če si želite pot še nekoliko podaljšati z ovinkom čez Grižan.

Če boste zgrešili odcep proti Žabniku in nadaljevali pot po širši makadamski cesti, se boste hitro znašli pred lovsko kočo. Za njo poiščite markirano pot, po kateri se odpravite levo nazaj proti Slavniku. No, tudi ta ovinek ni tako brezploden – pred lovsko kočo boste na levi strani našli bogato rastišče različnih rož.

Proti Malim vratom se precej časa polagoma spuščamo po makadamski cesti, po kateri bi se lahko do Slavnika celo pripeljali, nato pa uberemo bližnjico levo skozi gozd, se kmalu vrnemo do ceste, jo prečkamo in se začnemo po pobočjih Čuka spet vzpenjati po ostankih starega kolovoza. Bukov gozd je na tem območju dobesedno prepleten s kolovozi in potmi, zato bodite nekoliko pozorni na markacije, ki jih je zadosti, da se ne boste izgubili.


Velika Plešivica

Po slabe pol ure hoje se naši poti z desne pridruži pot z Grižana, že čez nekaj metrov pa se znajdemo na precej razglednem grebenu, s katerega lahko vidimo Veliko Pleševico, vrh na drugi strani Malih vrat (pogled nanjo takoj pove, zakaj je njeno ime povezano s plešo). Pot se začne precej strmo spuščati proti Malim vratom, v drugem delu čez pogorišče, kjer ostanki delno zgorelih dreves precej otežujejo prehod. Na srečo je ta del poti odlično markiran – markacije vas po komaj opazni poti dobesedno vodijo od drevesa do drevesa.


Travniki pred
Skadanščino

Spust do Malih vrat prinese kar malce razočaranja, saj je okolica precej zaraščena in zato brez razgleda – poleg kamna, ki označuje preval, boste videli le sosednje hribe na hrvaški strani. Pot nadaljujete levo v gozd (če se seveda ne boste odločili še za vzpon na Veliko Pleševico), kjer boste po daljši hoji po planinski poti prišli do kolovoza in nato makadamske ceste, ki vas bo pripeljala nazaj v Skadanščino.

Še zadnji namig: približno na polovici poti je desno, tik ob poti, globoka kraška jama, na katero vas bo opozoril tudi napis na skalah ob poti.

 

Komentarji

Ocena izleta: (Leon Jagodic, 4. 5. 2010)

izjemno zanimiv izlet, na katerega smo se podali v nedeljo. Je pa pot preko Malih Vrat precej zaraščena, zato je potrebno na odcepih kar paziti. Ampak markacije so pa celo pot vidne, tako da lahko brez skrbi hodimo. Več na: http://toinono.blog.siol.net/2010/05/04/prvomajski-slavnik/


Komentar (Damir Arh, 14. 4. 2010)

Slavnik je res prijetno obiskati v vsakem letnem času. Na krožno pot v obratni smeri in z izhodiščem v Podgorju smo se odpravili na velikonočno nedeljo. Več o naših vtisih pa na http://potepanja-v-naravi.blogspot.com/2010/04/slavnik.html.


Ocena izleta: (vinko, 2. 5. 2009)

Vsi komentarji 


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.