Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Tinjan iz Ospa

Iz Ospa na Golo brdo

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Pogled na Osp in steno za njim z Golega brda
Vzpon na Tinjan začnemo v Ospu, kraški vasici, stisnjeni pod strme stene Kraškega roba, po katerih je Osp tudi najbolj znan – stene nad Ospom so priljubljen cilj plezalcev, ki jih lahko vse leto občudujete iz doline.

V Osp vas bo pripeljala cesta, ki se na enem od ostrih ovinkov sredi črnokalskega klanca odcepi navzdol v Osapsko dolino. Že na začetku vasi vas kažipot usmeri na parkirišče v bližini kampa južno od vasi, kjer lahko pustite avto. Pred začetkom izleta si vzemite nekaj minut za ogled strmih sten, ki se severno od vas vzpenjajo nad vasico, potem pa se prepustite markacijam, ki vas po makadamski poti, ki prečka Osapsko dolino, usmerjajo proti jugu.

Po prečkanju Osapske doline se začne makadamska cesta zlagoma vzpenjati, že čez nekaj metrov pa nas markacije usmerijo desno, na planinsko pot, ki po krajšem, a nekoliko bolj strmem vzponu pripelje na travnike Golega brda, od koder si lahko Osp ogledate iz skorajda ptičje perspektive. Pot po travniku je malodane brez markacij, zato sledite kolovozu, na začetku gozda pa vas že čaka naslednja markacija.


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.