Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Tinjan iz Ospa

Vzpon na Tinjan

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Cerkev sv. Mihaela vrh Tinjana
Po prečkanju Golega brda teče planinska pot skozi gozd po dobro vzdrževanem kolovozu, ki se vedno bolj strmo vzpenja, dokler se ne združi s potjo, ki vodi na Tinjan iz Rižane. Le nekaj sto metrov za tem se kolovoz konča na makadamski cesti, ki vas bo popeljala skoraj do Tinjana.

Pozor pri vrnitvi – odcep z makadamske ceste je slabo označen.

Markacije vas po makadamski cesti vodijo mimo napajališča, kjer si boste lahko v pomladnih mesecih ogledali nekaj rastlin, ki ljubijo bolj mokra tla, nato pa tik pod Tinjanom prečkate makadam, ki vodi proti Plavjam, in se po ožjem kolovozu začnete približevati Tinjanu s severne strani. Kolovoz vas vodi po spodnjem robu vasi, pod cerkvijo sv. Mihaela, in se sredi vasi priključi na asfaltno cesto iz Škofij. Tu se vam odpre razgled proti severozahodu na Tržaški zaliv, Kraški rob in Kras.

Po krajšem počitku se povzpnite do cerkvice na vrhu hriba nad vasjo – v lepem vremenu boste od tod videli ves Piranski zaliv, Istro, Bržanijo z okoliškimi hribi in pogorje Slavnika.

S Tinjana se lahko vrnete v Osp po planinski poti, po kateri ste prišli, lahko pa izberete eno od drugih možnosti:

  • Začnete se vračati po poti, po kateri ste se vzpeli, na razcepu planinskih poti pa izberete pot proti Rižani. Od nje se po 700 metrih odcepi kolovoz levo navzdol proti Gabrovici. Od Gabrovice do Ospa vas čaka 400 metrov asfalta, nato pa zavijete levo na makadamsko cesto, ki vas po južnem robu Osapske doline pripelje nazaj do planinske poti.
  • Po planinski poti se vrnete na makadam, ki ste ga prečkali malo pod Tinjanom, zavijete levo (proti Plavjam), od makadamske ceste pa se po 400 metrih odcepi kolovoz, ki vas po pobočjih Čuka in južnem robu Osapske doline pripelje do parkirišča.


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.