Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Veliki Draški vrh

Vzpon s Studorskega prevala

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti

Večina planincev začne vzpon na Veliki Draški vrh na Rudnem polju, lahko pa se nanj podate tudi z Uskovnice ali od Vodnikovega doma. Z Rudnega polja se odpravite po poti proti Triglavu (opis poti boste našli v opisu izleta na sosednji Tosc) do Studorskega prevala nad planino Jezerce.


Med ruševjem

Ablanca

Ko se boste povzpeli do prevala, bo Veliki Draški vrh na vaši desni strani, levo pa se bo dvigovala precej nižja Ablanca. Na prevalu poiščite nemarkirano stezo, ki se prav od stebra s kažipoti zlagoma dviga naravnost po grebenu skozi ruševje (markirana steza do Srenjskega prevala teče malce bolj v desno). Po nekaj minutah precej hitrega vzpona po dobro vidni stezi skozi ruševje boste prišli do skalnatega grebena (kakšen meter ali dva bo morda treba tudi poplezati), s katerega se že odpre čudovit pogled na okoliške vrhove. Razgled postaja z vsakim višinskim metrom lepši, le Triglava se še ne vidi (ta se skriva za današnjim ciljem).


Tik pod vrhom

Steza vas pelje proti vrhu prav po grebenu; tu in tam preči položne skalnate platí (na teh pazite, kam stopite, saj so precej »obložene« z gruščem). Malo pred ciljem se odpre še pogled na Triglav, pojavijo se možici, ki vas popeljejo po manjši grapi čez skalnat skok, od tam do vrha pa je le še nekaj minut prijetne hoje.

Po počitku na vrhu, med katerim ne pozabite uživati v prelepem razgledu na sosednja Tosc in Triglav, vrhove nad Krmo, Pokljuko daleč pod vami in Karavanke ter Spodnje Bohinjske gore v ozadju, se lahko vrnete na Rudno polje po poti, po kateri ste se povzpeli, lahko pa si izlet popestrite s krožno potjo čez Srenjski preval.


Triglav in okoliški vrhovi, levo Tosc

Spodnje Bohinjske gore

Krma, spredaj Mali Draški vrh in Viševnik, zadaj v sredini Debela peč

Komentarji

Komentar (Mojca Luštrek, 5. 9. 2010)

"na drugi strani kotanje zavijte ostro levo navzdol"

Tu bi po moje moralo pisati desno (http://pohribih.blogspot.com/search?q=2243).


Komentar (Andrej Tomšič, 3. 7. 2007)

1.7.2007 smo obiskali Veliki Draški Vrh in bilo je super. Izbrali smo sicer malce bolj naporno varianto (najprej na Viševnik, nato Srenjski, Studorski preval in gor, nazaj čez Jezerca), ampak bilo je prekrasno. Pogledi na Triglav in sosede so božanski :D
Toplo priporočam :D


Ocena izleta: (Renata Podviz, 27. 9. 2006)

lepo jesensko vreme je še dodatno polepšalo to lepo turo :wink:

Vsi komentarji 


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.