Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Veliki Draški vrh

Vrnitev čez Srenjski preval

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Veliki Draški vrh z
vzhodne strani

Pot s Srenjskega prevala na Veliki Draški vrh (začne se na sedlu med Malim in Velikim Draškim vrhom) je precej manj uhojena kot tista s Studorskega prevala, zato boste imeli z njenim iskanjem občasno malce dela. Preden se odpravite z vrha, poiščite markirano pot pod Malim Draškim vrhom (zelo očitno se vzpenja po njegovih travnatih pobočjih), nato pa desno od sedla med Draškima vrhovoma pot vrh prečnega grebena (po tej se boste spustili). Zdaj se lahko odpravite proti njej – spustite se levo po travniku, le nekaj metrov od stene.

Kmalu se stečine z vrha zlijejo v dobro vidno stezo, ki nekaj časa sledi grebenu, nato pa zavije precej v desno in se tako izogne neprijetni zaplati ruševja in skalam pod njo. Ko vas pripelje do gruščnate kotanje, steza izgine, njeno nadaljevanje pa poiščete onstran grušča. Pojavijo se tudi prvi možici, ki vas zanesljivo popeljejo do poti na prečnem grebenu, ki ste jo videli z vrha. Po krajšem zložnem sprehodu vas čaka še malce poplezavanja čez zoprno podrt in krušljiv skalnat skok, od tam pa je do steze proti Srenjskemu prevalu le še nekaj minut zmerne hoje.

Markirana pot vas najprej pripelje do sedla med Velikim in Malim Draškim vrhom (tam si privoščite še zadnji pogled v Krmo), nato pa se začne vedno bolj strmo dvigovati po travnatih pobočjih pod Malim Draškim vrhom. Trave počasi zamenja skalna stena, okoli katere vas varno popelje jeklenica (tu in tam vam bo v pomoč še kakšen stop ali klin), tik pred Srenjskim prevalom pa čaka še manjše melišče.


Srenjski preval

Če ste se naveličali samote in tišine, ki sta vas spremljali od Studorskega prevala, se odpravite še na Viševnik – gneče tam zagotovo ne bo manjkalo. Če pa vam (pre)glasni turisti načenjajo živce, si privoščite tih obhod čez kotanjo med Viševnikom in Velikim Selišnikom. S Srenjskega prevala boste hitro opazili pot, ki po dnu kotanje vodi proti Kačjemu robu, a se namesto divjega dira naravnost proti njej raje odločite za umirjen spust v smeri Blejske koče, nato pa na drugi strani kotanje zavijte ostro levo navzdol po markirani poti proti Rudnemu polju. Za potrpežljivost boste bogato nagrajeni s sprehodom mimo čudovitih škrapelj.


Škraplje ob poti

Po kotanji pod Viševnikom nikar ne hitite, ampak raje uživajte v miru, ki ga le tu in tam zmotijo razgrajači dobrih dvesto metrov nad vami, privoščite si počitek v gorski travi in razmišljajte o tem, kako dolgo so nastajale zanimive oblike v skalah okoli vas. Ko vas bo sonce le preveč peklo, pa se odpravite v dolino čez z ruševjem zarasli Kačji rob. Steza se po začetnem hitrem spustu položi in vas po gorskih travnikih z redkimi macesni popelje do Zlate vode (izvir pod Plesiščem). Tam je uživanja žal konec; čaka vas hoja po eni najbolj obljudenih poti daleč naokoli (prišli ste namreč do poti na Viševnik), ki ga »začini« še spust po smučišču nad Rudnim poljem.


Pod Viševnikom

Komentarji

Komentar (Mojca Luštrek, 5. 9. 2010)

"na drugi strani kotanje zavijte ostro levo navzdol"

Tu bi po moje moralo pisati desno (http://pohribih.blogspot.com/search?q=2243).


Komentar (Andrej Tomšič, 3. 7. 2007)

1.7.2007 smo obiskali Veliki Draški Vrh in bilo je super. Izbrali smo sicer malce bolj naporno varianto (najprej na Viševnik, nato Srenjski, Studorski preval in gor, nazaj čez Jezerca), ampak bilo je prekrasno. Pogledi na Triglav in sosede so božanski :D
Toplo priporočam :D


Ocena izleta: (Renata Podviz, 27. 9. 2006)

lepo jesensko vreme je še dodatno polepšalo to lepo turo :wink:

Vsi komentarji 


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.