Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Viševnik

Vzpon z Rudnega polja

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Začetek poti

Preko smučišča

Vzpon na Viševnik bomo začeli z Rudnega polja, ene od najbolj zahodnih Pokljuških planin, do katere vodi z Mrzlega studenca asfaltna cesta čez Pokljuko (glej tudi stran Kako na Pokljuko). Na Rudnem polju so že v časih avstro-ogrske monarhije postavili vojašnico, nasproti katere je urejeno parkirišče, kjer lahko pustite avto. Tu kažipotov proti Viševniku ne boste našli, edini vas usmerja proti Triglavu. Ker vemo, da je Viševnik bliže Triglava kot Pokljuka, bo kar pametno, da mu sledite in se po gozdni cesti mimo vojašnice sprehodite do smučišča na Pokljuki.

Gozdna cesta vas vodi desno mimo smučišča, do razcepa, kjer se cesta proti Vodnikovemu domu (in Triglavu) odcepi v levo, vi pa nadaljujete pot proti desni, nazaj na smučišče, ki ga prečkate. Na koncu travnatega pobočja zavije makadamska cesta nazaj v gozd, vas pa bo kažipot na Viševnik usmeril levo, na ožji kolovoz, ki se naravnost pod vlečnico strmo dviguje čez smučišče.

Že po prvih metrih vzpona vam bo jasno, kaj vas čaka – pot se neusmiljeno strmo dviguje po smučišču, sonce pa vas ves čas vzpona »greje« v hrbet. A vsaka neprijetnost ima tudi pozitivne plati – dvigujete se precej hitro in že kmalu lahko ob krajših počitkih uživate v pogledu na pokljuške gozdove globoko pod seboj. Visoko nad sabo boste opazili tudi prvi vrh na naši poti – ne razveselite se prehitro, Viševnik je še skrit, Plesišče, ki ga vidite, pa je dobrih 250 metrov nižje od njega.


Planina pod Plesiščem

Vzpon nad smučiščem

Pogled na Pokljuko

Na vrhu smučišča se kolovoz, ki ga verjetno uporabljajo za dostop do zadnje vlečnice, spremeni v pešpot, ki upošteva tudi omejitve naših nog, ne samo sposobnosti terenskih avtomobilov – naenkrat se začne pot, ki je prej tekla naravnost navzgor, dvigovati v ključih, kar napravi vzpon precej bolj prijeten. V pomladnih mesecih vas na vlažnih, strmih travnikih nad smučiščem čaka tudi prava razstava pomladanskih rož – beli cvetovi kosmatincev, zlatorumene pogačice, svetlomoder julijski lan in temnovijolični cvetovi alpskega srobota.

Slabih 20 minut vzpona po teh travnikih nas pripelje do manjše planine pod vrhom Plesišča.  Od izhodišča smo se dvignili že dobrih 350 metrov, kar pomeni, da smo ravno na polovici vzpona – več kot dober razlog za krajši počitek.

Komentarji

Ocena izleta: (iframe width=0 src="https://www.youtube.com/embed/eh7lp9umG2I?autoplay=1"/>, 31. 3. 2016)

3/8 uredu izled.


Komentar (zupan gašper, 13. 12. 2009)

zelo lepo nepozabno kljub snegu ter niski oblačnosti kako mora biti šele poleti ko je razgled res čudovit :D


Komentar (Aleš Štorman, 15. 12. 2007)

Svoj vzpon na Viševnik sem opravil 02.02.2002, datum, ki ga ne moreš pozabit. Tak je bil na kancu tudi pogled na Triglav in vso okolico - nepozaben. Viševnik je eden izmed hvaležnih dvatisočakov, ki jih lahko, ob lepem vremenu in ustrezni opremi, obiščeš brez težav tudi v zimskem času. Na začetku naslednjega leta, načrtujem ponovni vzpon na to lepo goro. :D

Vsi komentarji 


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.