Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Viševnik

Viševnik

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Nadaljevanje poti

Pogled na Bohinjske gore

Po krajšem počitku na planini pod Plesiščem nadaljujemo vzpon proti Viševniku. Pot najprej prečka planino, nato pa se razcepi – desno vodi pot, ki se izogne vrhu Viševnika in čez Kačji rob pelje proti Blejski koči, naravnost po travnatem pobočju pa vodi pot na vrh, ki se začne spet strmo vzpenjati proti grebenu med Plesiščem in Viševnikom. Na teh travnikih boste opazili prve svišče, jegliče in alpske mastnice.


Pogled na Triglav

Zadnji greben pod vrhom

Kratek vzpon nas pripelje na manjše sedlo v grebenu, od koder se prvič odpre razgled proti zahodu – pod nami leži planina Konjščica, za njo Uskovnica, v ozadju se dvigujejo vrhovi okoli Bohinjskega jezera. Rastje okoli nas daje vedeti, da smo se povzpeli nad gozdno mejo – okoli nas rastejo le še pritlikavi borovci, ki pa niso tako gosti, da bi nas pri vzponu resneje ovirali. Nad seboj vidimo tudi že cilj svoje poti – skalnati vrh Viševnika, od koder nas loči še približno 45 minut vzpona.

Pobočje, po katerem hodimo, se najprej dviguje precej položno, že kmalu pa postane pot spet strma in nas pripelje na vzhodni greben Viševnika, od koder se v nekaj minutah po skalnati poti povzpnemo na sam vrh.

Že ves čas vzpona na Viševnik smo lahko uživali v razgledu na Pokljuko, od trenutka, ko smo se povzpeli nad Plesišče, smo lahko opazovali Bohinjske gore, z vrha Viševnika se odpre še razgled na Triglav in njegove sosede, vidimo pa lahko tudi del Bohinjskega jezera – v lepem vremenu je razgled enkraten.


Razgled z Viševnika

Po krajšem počitku se lahko vrnemo do izhodišča po poti, po kateri smo se povzpeli, lahko pa nadaljujemo izlet do Blejske koče na Lipanci, od koder se vrnemo na Rudno polje.

Še predlog precej krajše krožne poti – z Viševnika se spustimo čez Srenjski preval proti Lipanci, nato pa zavijemo desno na pot, ki se s Pokljuke čez Kačji rob vzpenja na Lipanco, in se po njej vrnemo do Rudnega polja.

Komentarji

Ocena izleta: (iframe width=0 src="https://www.youtube.com/embed/eh7lp9umG2I?autoplay=1"/>, 31. 3. 2016)

3/8 uredu izled.


Komentar (zupan gašper, 13. 12. 2009)

zelo lepo nepozabno kljub snegu ter niski oblačnosti kako mora biti šele poleti ko je razgled res čudovit :D


Komentar (Aleš Štorman, 15. 12. 2007)

Svoj vzpon na Viševnik sem opravil 02.02.2002, datum, ki ga ne moreš pozabit. Tak je bil na kancu tudi pogled na Triglav in vso okolico - nepozaben. Viševnik je eden izmed hvaležnih dvatisočakov, ki jih lahko, ob lepem vremenu in ustrezni opremi, obiščeš brez težav tudi v zimskem času. Na začetku naslednjega leta, načrtujem ponovni vzpon na to lepo goro. :D

Vsi komentarji 


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.