Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Viševnik

Z Viševnika na Lipanco

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti

Pot na Lipanco vodi čez vrh Viševnika, po skalnatem grebenu, ob katerem se spustimo nad strmimi zahodnimi pobočji Viševnika proti Srenjskemu prevalu. Na prevalu se pot razcepi – naravnost vodi pot proti pod Draškim vrhom čez Studorski preval do Vodnikovega doma, pot proti Lipanci pa se spušča desno v kotanjo pod Viševnikom. Markacije so na razcepu precej redke, a že nekaj metrov niže boste ob poti našli prvo markacijo, izgubiti pa se tudi ne morete – nadaljevanje poti čez kotanjo je zelo jasno vidno.


Spust z Viševnika, v
ozadju Draški vrh

Pogled na Viševnik

Kotanja pod Viševnikom

Zadnji ostanki snega

V kotanji pod Viševnikom boste še v sredini junija našli ostanke snega, čez katere boste gazili ob dvigovanju iz kotanje. Nič hudega, sneg je tokrat vaš prijatelj – ob talečem se snegu bodo verjetno cveteli alpski zvončki. Na robu kotanje se z desne priključi pot, ki pelje na Blejsko kočo čez Kačji rob. To pot lahko izkoristite za krajšo krožno pot do Rudnega polja, mi pa bomo nadaljevali hojo po razgibani poti, najprej pod strmimi kamnitimi severnimi pobočji Selišnika, nato pa čez z borovci porasla pobočja proti Debelemu vrhu.

Pot se Debelemu vrhu izogne po vzhodni strani in se začne počasi spuščati, kar opazimo tudi po gostoti borovcev, ki ponekod že kar neprijetno zaraščajo pot. Mimo Debelega vrha pridemo pod Vrh Razora, od koder lahko na sosednjem pobočju že opazujemo pot, ki se vije nad dolino Zgornjega Razorja in po kateri se bomo spustili do Blejske koče.


Debeli vrh in Vrh Razora

Strme stene nad Krmo

Pot okoli Zg. Razorja

Še zadnji pogled na grebene
okoli Viševnika

Blejska koča na Lipanci

Pred spustom se pot še enkrat razcepi – levo navzgor vodi pot na Mrežce in Lipanski vrh, mi pa se še naprej položno spuščamo proti Blejski koči. Kmalu spet prečkamo gozdno mejo, borovce nadomesti redek smrekov gozd in hoja postane veliko bolj prijetna. Po dvajsetih minutah spusta se z leve spet priključi pot z Mrežc in le še nekaj sto metrov nas loči od Blejske koče na Lipanci.

Komentarji

Ocena izleta: (iframe width=0 src="https://www.youtube.com/embed/eh7lp9umG2I?autoplay=1"/>, 31. 3. 2016)

3/8 uredu izled.


Komentar (zupan gašper, 13. 12. 2009)

zelo lepo nepozabno kljub snegu ter niski oblačnosti kako mora biti šele poleti ko je razgled res čudovit :D


Komentar (Aleš Štorman, 15. 12. 2007)

Svoj vzpon na Viševnik sem opravil 02.02.2002, datum, ki ga ne moreš pozabit. Tak je bil na kancu tudi pogled na Triglav in vso okolico - nepozaben. Viševnik je eden izmed hvaležnih dvatisočakov, ki jih lahko, ob lepem vremenu in ustrezni opremi, obiščeš brez težav tudi v zimskem času. Na začetku naslednjega leta, načrtujem ponovni vzpon na to lepo goro. :D

Vsi komentarji 


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.