Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Vrsnik nad Žirmi

Vzpon do Gornjega Vrsnika

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti

Pot na Vrsnik se začne v starih Žireh, avto lahko pustite v bližini kapelice, na križišču, kjer se cesta iz Škofje Loke razcepi v cesti proti Logatcu in Idriji. Peš se odpravite v smeri Logatca, na eni od zadnjih hiš v Žireh vas planinski kažipot usmeri desno v hrib.

Strmi travniki okoli Pleska

Pogled preko Pleska proti Žirem in Blegošu

Pot se v začetku precej strmo vzpenja, najprej po asfaltni, nato po makadamski cesti, po začetnem vzponu pa postane precej položna in vas mimo kamnoloma pripelje do kmetije Plesk. Na tem mestu lahko nadaljujete vzpon po strmi planinski poti naravnost po travnikih nad kmetijo, lahko pa se temu vzponu izognete in se odpravite naprej po makadamski cesti naprej, ki naredi precejšen ovinek mimo kmetije Pesek in se nato spet združi s planinsko potjo. Če ste se odločili za vzpon po planinski poti, si na vrhu travnikov, preden pot zavije v gozd, vzemite čas za pogled nazaj proti Žirem in Blegošu v ozadju.


Po makadamski cesti proti Vrsniku

Planinska pot se še nekaj časa vzpenja po gozdu, se za nekaj sto metrov združi z makadamsko cesto, ki od Peska pelje proti spodnjemu Vrsniku, nato pa se spet odcepi desno v hrib. Na tem mestu bodite pozorni - čeprav so markacije številne in dobro vidne, jih lahko hitro zgrešite, predvsem pozimi, ko je pot v spodnji Vrsnik zgažena, planinska pot pa ne.


Cerkev sv. Tomaža

Od odcepa se markirana pot zložno vzpenja, najprej po gozdu, nato po kolovozu, kjer boste opazili ostanke mejnih kamnov - na tem mestu je potekala med prvo in drugo svetovno vojno meja med Jugoslavijo in Italijo - in končno pripelje do prve hiše v Vrsniku, kjer zavije desno po travniku navzgor. Do prvega cilja našega vzpona (hiše, kjer lahko dobimo planinski žig), nas loči le še nekaj minut vzpona. Na tem travniku se odpre tudi razgled na Spodnji Vrsnik in cerkvico sv. Tomaža.


Gornji Vrsnik

Okolica Vrsnika je polna spominov na mejo, ki je nekoč tekla mimo njega - hiša, do katere se bomo povzpeli, je zgrajena znotraj ostankov italijanskih utrdb, cesta, ki se od nje spušča proti Gornjemu Vrsniku pa vodi mimo italijanske kasarne, stisnjene v hrib na desni strani poti. Mimo kasarne se spustimo proti Gornjemu Vrsniku in cerkvi sv. Tomaža, odločiti pa se moramo tudi kako želimo nadaljevati pot:

  • Pot lahko nadaljujemo proti Govejku in Ledinam in se preko Breznice vrnemo v Žiri (skupaj 3-4 ure hoje).
  • Ogledamo si cerkev sv. Tomaža in se vrnemo v Žiri po isti poti ali po krožni poti preko Spodnjega Vrsnika.

Če ste se odločili za povratek po krožni poti, zavijte pred cerkvijo sv. Tomaža levo na kolovoz, nato po travniku do cerkve. Po počitku pred cerkvijo se spustite nazaj na kolovoz. Pri prvi kmetiji pa se po asfaltni cesti spustite v smeri Spodnjega Vrsnika (ki ga vidite pred seboj na jugo-vzhodu), nato pa na prvem križišču zavijete ostro levo. Začeli se boste vzpenjati po asfaltni cesti, le-ta se pri zadnjih hišah spremeni v gozdno cesto, ki vas pelje nazaj v Žiri.


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.