Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Vrtača z Ljubelja

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti

Vrtača je najvišji vrh v grebenu, po katerem zahodno od Ljubelja teče državna meja med Slovenijo in Avstrijo. Po južnih pobočjih Vrtače vodi Slovenska planinska pot, ki povezuje dva pogosto obiskana vrhova v Karavankah – Begunjščico in Stol. Kljub neposredni bližini dobro obiskanih poti je Vrtača precej osamljen vrh, na katerem boste lahko tudi sredi poletja sami uživali v čudovitem razgledu – na jugu se med pobočji Begunjščice in Stola blešči Blejsko jezero, za katerim se dvigujejo Julijske alpe, na sever pa se odpira lep razgled na Celovško kotlino.

Osnovni podatki

Zahtevnost

Odlično označena pot, strm je le zadnji del.

Dostop

Na Vrtačo se bomo povzpeli z Ljubelja preko Zelenice.

Dolžina posameznih odsekov

Ljubelj – Zelenica: 1 ura 30 minut
Zelenica – Vrtača: 2 uri
Vrtača – Zelenica: 1 ura 30 minut
Zelenica – Ljubelj: 1 ura

Skupna dolžina

Ljubelj – Zelenica – Ljubelj: 3 ure
Ljubelj – Vrtača – Ljubelj: 7 – 8 ur

Višina

Dom na Zelenici: 1536 m
Vrtača: 2181 m

Višinska razlika

Ljubelj – Dom na Zelenici: 480 m
Ljubelj – Vrtača: 1150 m

Čas obiska

Če se boste na pot odpravili v poletni vročini, vam svetujem vzpon v zgodnjem jutru. Razen nekaj krajših odsekov pot večino časa teče po odprtih travnikih.

Priporočam

Pot teče preko melišč, zadnji del je precej skalnat, zato se ne igrajte s športnimi copati – ta vzpon si zasluži dobre planinske čevlje. Tudi palice vam bodo zaradi precejšnje višinske razlike prišle še kako prav.

Karta

Karavanke (osrednji del), PZS, 1:50.000

Še en nasvet - če boste kliknili na katerokoli sliko, boste dobili večjo sliko v pop-up oknu.

Komentarji

Komentar (Manja Rajh, 15. 8. 2009)

Za vzpon na Zelenico sem izbrala pot, ki jo priporoča P.R. v komentarju 28.8.2006 in tudi jaz jo pripročam vsem, ki želijo imeti pot na Zelenico in z nje v času kopnih razmer v lepem spominu. Sedaj je neoznačena pot, kot jo opisuje prej navedeni komentator dobila ime: JANČMANOVA POT.Prične se na desni strani smučišča kmalu nad spodnjo postajo žičnice v bližini betonskega jarka, ki teče čez smučišče zaradi preprečitve erozije ob nalivih. Smerna tabla, ki označuje pot je dobro vidna, pritrjena na drevesu.
Sedaj so na poti na razgledni točki dodali še klop in mizo iz masivnega lesa.
Tudi pohodniki, ki so navajeni hoditi le po označenih poteh ne bodo imeli nobenih težav z orientacijo, saj poteka ves čas nad cesto, ki pelje na Zelenico. Vseskozi se odpirajo razgledi na nasprotno Begunjščico.

Nazaj grede, ker je bila že senca, sem šla po označeni poti. Nič prijetno ni bilo. Pot je namreč polna kamenja in je bilo potrebno ves čas do srednje postaje gledati pazljivo pod noge.

Manja Rajh


Ocena izleta: (Samo Zupančič, 21. 10. 2006)

Pot iz Ljubelja do Zelenice je malce dolgočasna. Nadaljevanje proti Vrtači je čista desetka. Jeseni so prekrasni zlati macesni.

Samo :)


Komentar (Peter Rožič, 28. 8. 2006)

Do koče na Zelenici obstaja še ena alternativa,ki ima eno zelo dobro lastnost da je v veliki meri v senci, pomankljivost pa je ta da ni posebaj označena.Gre za staro povezovalno pot(graničarsko) med stražnico (karavlo ) na Ljubelju in Zelenici(danes Dom pri izviru Završnice).Prične se na smučišču nad spodnjo postajo žičnice v bližini betonskega korita(100-150 m) .Na desni strani smučišča se prične dobro uhojena steza, ki ves čas poteka po gozdnatem pobočju v vznožju mejnega grebena med vrhom Ljubelja in Zelenico.Lepo uhojena pot se priključi cesti na prvem ovinku nad srednjo pstajo in jo po približno 100 mertih zopet zapust ostro v desno, nato poteka po pobočju Ljubeljščice in se tik pod vrhom pridruži smučišču od koder je do koče samo še par korakov.

Vsi komentarji 


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.