Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Sv. Duh in Križna gora nad Podkrajem

Vzpon na sv. Duh

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Pogled na Podkraj in Vipavsko dolino

Takoj ko zapustite pot proti Javorniku, boste pred seboj zagledali sv. Duh in nekoliko bolj levo Križno goro, ko pa se boste še malce dvignili, pa se bo že odprl pogled na Vipavsko dolino, pod vami pa vas bo večji del vzpona spremljal Podkraj.

Odlično markirana pot poteka po kraških travnikih, na katerih lahko mimogrede opazujete še bogastvo rož – zaplate toge smetlike, grmičke nemškega sviščevca, montpellierski klinček, primožek, pravo lakoto, pa tudi nekoliko bolj redki triumfettijev glavinec. Občasno boste opazili še klobčasto zvončico, repuščevolistno zvončico, gladež in panonski osat, dobre oči pa bodo v travi videle tudi bodeče neže in resasti sviščevec.


Pot skozi gozd

Pot proti sv. Duhu je idealna za prijeten jesenski izlet – kratki strmi vzponi, ki so kot nalašč za tiste, ki hočejo nabrati še nekaj kondicije pred smučanjem, se izmenjujejo s položno potjo, kjer se lahko tisti, ki so se med vzponom in oznojili zadihali, v miru odpočijejo.

Enak vzorec se ponavlja tudi ko pot zavije v bukov gozd, v katerem boste lahko opazili lepi luk in lepljivo kaduljo. V tem delu poti so sprehodi skozi gozd kratki, kmalu se spet znajdemo na travnikih, s katerih že vidimo podrobnosti poti proti Križni gori, sv. Duh pa se še skriva v gozdu nad nami.


Razcep poti

Križna gora

Ti travniki so kot nalašč za krajši počitek in pogled preko doline Bele proti Hrušici in Nanosu, potem pa nadaljujemo z vzponom do razcepa, kjer se moramo odločiti ali se bomo podali najprej na sv. Duh ali na Križno goro.


Pogled na Hrušico in Nanos

Komentarji

Ocena izleta: (Ljubica Zemljak, 11. 6. 2006)

Prijeten izlet, ravno prav naporen, veliko cvetja (orlice, perunike in še in še...) in lep razgled s Križne gore na Vipavsko dolino in morje. V opisu omenjena šibka točka pri oznaki odcepa za Križno goro je očitno popravljena, saj so bila vsa razpotja dobro označena.
Ljubica Zemljak


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.