Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Sv. Duh in Križna gora nad Podkrajem

sv. Duh

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Odcep proti sv. Duhu

Gozdna cesta

Od razcepa na poti se moramo proti sv. Duhu najprej zagrizti v strm klanec, ki bo oznojil tudi bolje pripravljene planince, nato na nas sprejme bukov gozd in položna gozdna cesta. Ob tej cesti boste poleti opazili zajčice, pozno poleti in v zgodnji jeseni pa povsod prisotne ciklame in svečnik.


Cerkvica sv. Duha

Naslednji smerokaz nas s položne poti usmeri desno v hrib, čaka nas še en strm vzpon in že je pred nami v hrib stisnjena cerkvica sv. Duha. Okoli cerkvice je tako malo prostora, da jo je skoraj nemogoče fotografirati, celo klop, na kateri se lahko odpočijete, je na lesenem odru, ki se izteguje nad pot, po kateri ste prišli. Cerkvica je odlično vzdrževana, pred kratkim je bila obnovljena, kot dokazuje letnica na lepih vhodnih vratih.


Pogled na Jadransko morje

Vrh sv. Duha je precej zaraščen, zato širokih razgledov razen v zimskem času ne boste deležni. Pa vseeno si po počitku vzamite še nekaj minut časa za pogled proti Vipavski dolini – v lepem vremenu boste videli za Vipavsko dolino in hribi južno od nje tudi Jadransko morje in Italijansko obalo vse tja do Benetk.

Z vrha sv. Duha se lahko spustite nazaj v Podkraj, lahko pa nadaljujete pot proti Križni gori.

Komentarji

Ocena izleta: (Ljubica Zemljak, 11. 6. 2006)

Prijeten izlet, ravno prav naporen, veliko cvetja (orlice, perunike in še in še...) in lep razgled s Križne gore na Vipavsko dolino in morje. V opisu omenjena šibka točka pri oznaki odcepa za Križno goro je očitno popravljena, saj so bila vsa razpotja dobro označena.
Ljubica Zemljak


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.