Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Sv. Lovrenc nad Postojno

Vzpon od Gorenja do sv. Lovrenca

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Markacije ob poti

Sprehod po kraških travnikih
Odlično označena pot poteka najprej dobrih sto metrov po makadamski cesti mimo lovske koče, nato pa se odcepi levo na kraške travnike. V jeseni so ti travniki zelo zaraščeni, zato boste morali zelo dobro spremljati markacije (ki pa jih je več kot zadosti) da ne boste zgrešili poti.

V nadaljevanju poti se kraški travniki, polni zanimivega cvetja, izmenjujejo z redkim gozdom. Pozorno oko bo hitro opazilo vrsto glavincev in osatov, ki jih opazite na večini poletnih travnikov, pa tudi nekaj zanimivosti - nemški svišč in rumenkasti luk.

Približno na polovici poti se planinska pot pridruži gozdni cesti in hoja postane nekoliko bolj udobna – vendar samo za nekaj trenutkov, saj po prijetnem sprehodu skozi gozd pridete nazaj na travnik – tokrat na strmem pobočju gore. Do tega trenutka ste se od lovske koče dvignili le kakšnih 100 metrov, torej je večina vzpona še pred vami.


Strm vzpon proti vrhu, ob poti rumenkasti luk

Pogled na Nanos

Preden se zaženete po strmi poti proti vrhu, si privoščite nekaj minut počitka in uživajte v razgledu na vasice pod vami in hribe za njimi, ki se počasi dvigujejo vse do Nanosa v ozadju. Tisti, ki imate malo sadjarske žilice, boste med vzponom hitro opazili sadno drevje – očitno se vzpenjamo skozi nekoč lepo obdelovan sadovnjak, ki se žal počasi a nezadržno zarašča.

Strma pot, ki se po travnatih pobočjih gore vzpenja proti vrhu, še enkrat zavije v gozd – tokrat v pravi, s skalami posejan bukov gozd – tak, kot bi ga pričakovali kjerkoli v Slovenskih gorah. Od tod je do vrha le še kakšnih 10 minut hoje, ki jo bodo popestrile gozdne rože – od ciklam, do zvončic in preobjed.


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.