Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Klemenča jama

Kratka pot od Doma planincev

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti

Če ne utegnete ali ne zmorete ali pa ste se odločili za krožno pot, se zapeljite do Doma planincev v Logarski dolini. Njegovo parkirišče je, kakor nas pouči tabla, samo za njegove goste, ampak nasproti je še eno manjše, ki je tudi čisto dobro. Čeprav je že ob njem kažipot za Klemenčo jamo, se vrnemo na cesto, zavijemo levo nanjo in kakih 30 m onkraj mostu sledimo drugemu kažipotu za naš cilj. Na gozdni cesti je zapornica, ki zavrača vozila, planinca pa vabijo Knafelčeve markacije. Cesto zapustimo že čez nekaj minut in se začnemo vzpenjati v levo.


Dom planincev

Spomenik pri domu
planincev

Slap Sušica

Čez kakih 10 minut smo pri slapu Sušica, prečkamo mostiček nad njim in pod jeklenico tovorne žičnice nadaljujemo vzpon po dobro nadelani poti, ki hodcu pomaga z lepo speljanimi ključi. Prej kot v 10 minutah smo na 1000 m (tablica) in kmalu nato pri spominski plošči ob mostičku čez eno številnih grap. Pri studenčku kakih 5 minut nad njim piše: Tukaj žuborim, tebi postreči si želim. Na klopci lahko posedimo ob lesenem koritu, v katero po lesenem žlebu curlja voda (iz napisa bi sklepala, da je pitna). Takoj zatem z leve priteče pot od Doma v Logarski dolini (to je od izhodišča iz prejšnjega razdelka) in zdaj že vemo, da je do koče na Klemenči jami le še 10 minut.

Pri Domu planincev v Logarski dolini (837 m) stoji spomenik Franu Kocbeku (1863–1930), nadučitelju v Gornjem Gradu, publicistu, privržencu slovenstva in Savinjskih Alp, ki je leta 1893 ustanovil Savinjsko podružnico SPD, organiziral gradnjo planinskih postojank in poti, ter Johannesu Frischaufu (1837–1924), profesorju matematike in astronomije na graški univerzi, publicistu, alpinistu, velikemu ljubitelju gora in prijatelju Slovencev, ki je od leta 1874 sistematično raziskoval Savinjske Alpe in jih odkrival svetu.

 

Komentarji

Komentar (Mojca Luštrek, 12. 10. 2007)

Moniki in Leu
Nekaj tega najdeta v spletnem dnevniku Tavanja po slovenskih hribih (http://pohribih.blogspot.com/search?q=strelovec), podrobnejši opisi na zaplana.net pa bodo tudi prišli na vrsto.


Komentar (Leo Kočevar, 30. 9. 2007)

V vodnikih je opisana tudi pot čez Plesnikovo planino, pot je zanimiva vendar, bi opozoril da je slabo označena, še huje je da je nevzdrževana in na nekaj mestih nevarna še posebaj za otroke in tiste v športnih copatih. :!:


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.