Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Klemenča jama

Koča na Klemenči jami

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti

Na planini stoji koča in na njej je tabla: Macesen na Klemenči jami Larix decidua mill – najdebelejši macesen na Slovenskem. To si je seveda treba ogledati! Prej kot v 10 minutah bomo pri njem. Pri 1,30 m višine ima premer 147 cm in obseg 464 cm.

Iz drugih napisov na pročelju še izvemo, da je bila Koča Klemenča jama pod Ojstrico zgrajena 25. 9. 1983. Prvo planinsko postojanko so solčavski planinci tu uredili iz pastirske koče že leta 1954, a je odslužila svoje. Zdaj stojita tam obe. Če vam bo »dnevna ponudba« žlinkrofi z nadevom iz suhih hrušk vzbudila radovednost in »nemir«, je silno priporočljivo, da oboje potolažite z ravno pravšnjo porcijo te imenitne jedi.


Koča na Klemenči jami

Krofička

Voda

Macesen

Koča premore še nekaj pritiklin. Številne klopce in mize vabijo k počitku. Na tablici na ovinku ganka piše, da je do stranišča 8 sekund, na naslednjem vogalu pa le še 3 (to je včasih hudo dobrodošel podatek ...). Za kočo sta kegljišče in gugalnica, v leseno korito niže doli pa teče voda. Nad novo drvarnico je zimska soba. Pod potjo na začetku planine je še ena lesena hiška z nekaj ležišči. Oskrbnik Martin Slapnik ve marsikaj o okolici in tamkajšnjih poteh in dekleti, ki ga včasih nadomeščata, tudi.

Številni kažipoti in table nam povedo, kam vse se lahko napotimo s te planine, in še slavospev markaciji si lahko preberemo: Rdeči obroček, belo oko te varno pripelje gor na goro. Razgled na okoliške gore je imeniten: vidimo Krofičko, Ojstrico, Rjavčki vrh, Planjavo, Okrešelj, Skuto, Rinke, Mrzlo goro, gorski greben med Logarsko dolino in Matkovim kotom, del Olševe ...

Skratka –

Komentarji

Komentar (Mojca Luštrek, 12. 10. 2007)

Moniki in Leu
Nekaj tega najdeta v spletnem dnevniku Tavanja po slovenskih hribih (http://pohribih.blogspot.com/search?q=strelovec), podrobnejši opisi na zaplana.net pa bodo tudi prišli na vrsto.


Komentar (Leo Kočevar, 30. 9. 2007)

V vodnikih je opisana tudi pot čez Plesnikovo planino, pot je zanimiva vendar, bi opozoril da je slabo označena, še huje je da je nevzdrževana in na nekaj mestih nevarna še posebaj za otroke in tiste v športnih copatih. :!:


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.