Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Otliško okno

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti

Severno nad Vipavsko dolino se dvigujejo strma apnenčasta pobočja – na vzhodu Nanos, od Cola do Predmeje sega Gora, zahodno od Predmeje pa se razteza Čaven, ki se proti severu nadaljuje v obširni Trnovski gozd. Na teh pobočjih boste hitro opazili vrsto zanimivih kraških pojavov, od vrtač in škrapelj do manjših kraških jam, tik pod vrhom pa je narava izoblikovala več naravnih oken, od katerih je najbolj znano Otliško okno.

Ljudje so si nastanek Otliškega okna razlagali z zanimivimi legendami – tako naj bi okno v jezi naredil hudič s svojim rogom (celotno zgodbo si lahko preberete če se boste povzpeli do okna) – dejstvo pa je, da je okno poimenovalo bližnjo vas Otlica (ki se tako imenuje zato, ker je gora v njeni bližini votla), vas pa je potem vrnila ime oknu.

Do Otliškega okna se lahko sprehodite po kraških travnikih iz Otlice, lahko se odpravite po nekoliko daljši, a še vedno položni poti iz Predmeje ali Cola, tisti, ki ljubite vzpone, pa se boste do njega odpravili iz Vipavske doline, najbolje od izvira Hublja nad Ajdovščino.

Osnovni podatki

Zahtevnost

Odlično označena, občasno strma pot.

Dostop

Do Otliškega okna se bomo povzpeli od izvira Hublja nad Ajdovščino.

Dolžina

Hubelj – Otliško okno: 1 ura 30 minut
Vrnitev: 1 ura
Skupaj: 3 ure

Višina

820 m

Višinska razlika

600 m

Čas obiska

Kraški travniki okoli Otliškega okna so najlepši spomladi in v zgodnjem poletju, na pot pa se lahko odpravite v vseh letnih časih. Odsvetoval bi vzpon v poletni vročini (ker se boste v skalah pod vrhom vzpona dobesedno stopili) ali v vetrovnih dneh.

Priporočam

Planinske palice bodo v drugi polovici vzpona še kako dobrodošle, tudi v planinskih čevljih bo hoja lažja kot v športnih copatih, vsekakor pa ne pozabite na vetrovko – tudi v toplih in mirnih dneh vas lahko na vrhu preseneti neprijetno mrzel veter.

Karta

Goriška, 1:50.000

Še en nasvet - če boste kliknili na katerokoli sliko, boste dobili večjo sliko v pop-up oknu.

Komentarji

Komentar (damijan ličen, 25. 12. 2007)

nislim , da je tura kar dobra za nabiranje kondicije. :)


Komentar (suzana gregorc, 15. 10. 2007)

No pred kakšnim tednom sem se tudi sama skupaj z možem odpravila na otliško okno, da bi videla to naravno čudo. Povzpela sva se od izvira Hubelj in moram priznati, da je bilo kar prijetno, glede na to da nisem v najboljši formi. Ob poti so v polnem razcvetu gozdne ciklame in njihov vonj je čudovit. Da o razgledu na vrhu niti ne govorimo.Za vzpon sva rabila dobro uro in 45min, spust pa je bil mimogrede, dobro uro. :wink: :wink: :wink:


Ocena izleta: (andrej benko, 29. 8. 2006)

Vsi komentarji 


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.