Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Od Padne do Sv. Petra

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti

Le nekaj kilometrov vzhodno od Piranskega zaliva se v slovenski Istri dviguje močno razbrazdano Šavrinsko gričevje, bogato z rekami in potočki, ki so v flišna tla izdolbli globoke grape. Idilično razpoloženje še povečajo stare istrske vasi, posejane po vrhovih gričev, za popoln užitek zimskih pohodnikov pa so poskrbeli obalni markacisti, ki so stare kolovoze in steze odlično označili, ter občina Piran, ki je na svojih spletnih straneh objavila zelo natančen zemljevid poti.

Po označenih poteh piranskega podeželja si lahko privoščite obilico izletov – od kratkih vzponov do celodnevnih pohodov. Mi bomo ubrali srednjo pot in si v štirih urah ogledali tri vasi nad dolino Drnice.

Osnovni podatki

Zahtevnost

Odlično označena, večinoma položna pot.

Dostop

Izlet začnete v bližini Padne ob glavni cesti skozi dolino Drnice.

Dolžina

4 ure

Višina

Padna: 210 m
Nova vas nad Dragonjo: 280 m
Sveti Peter: 212 m

Višinska razlika

360 m

Čas obiska

Na izlet se odpravite v suhih dneh od jeseni do pozne pomladi. Po deževju bo preveč blata, poleti pa odločno prevroče.

Priporočam

lahke pohodne čevlje, ki še vedno dajejo dovolj opore gležnjem.

Zemljevid

Slovenska Istra, Brkini, Čičarija in Kras, planinska karta, 1 : 50.000
Zemljevid na spletnih straneh občine Piran

Še en nasvet: če boste kliknili na katerokoli sliko, boste dobili večjo sliko v ločenem oknu.

Komentarji

Komentar (Ljubica Zemljak, 20. 2. 2011)

Naredile ta pohod 19.2.2011. Pot je dobro markirana, tudi začetek. Vrisana je tudi na novi karti PZS Slovenska Istra. Le v Sv. Petru smo spregledale odcep desno v vasi in smo prišle do kažipota za Dragonjo in do Tonine hiše. Nato smo se vrnile in našle spregledani odcep, vendar nas je tudi ta smer pripeljala skoraj do Dragonje, tako da smo imele kar pošten marš po cesti nazaj do izhodišča. Lepi kraji, idealni za pohajkovanja od jeseni do pomladi. :D


Komentar (Slavko Štefančič, 28. 2. 2007)

Parkirišče na izhodišču in prva markacija je za začetek kar trd oreh.Vašemu opisu bi dodal, da je na parkirišču betonsko korito z vodo in kar močan curek ga polni. Zelo dobra voda. Pranje avtomobilov je prepovedano. V Padni ni rdečega vina (Refoška) imajo pa zelo dobro belo vino (Malvazija) po 2 EU in po 10 EU olivno olje. Nadaljevanje mimo (pod)
cerkvico sv.Sap, po dobro označeni poti do Nove vasi. Sredi vasi je odcep in kažipot proti Krkavčem, ki ga odsvetujete. Midva ga priporočava, ker vas nezahtevno in kmalu pripelje v Krkavče, kjer si lahko ogledate Krkavčev kamen, neznanega in zelo starega sončnega božanstva. Izlet zato podaljšate za manj kot uro. V Sv.Petru sva mimo vodnjaka odšla na vrh do pokopališča in cerkvice Sv.Duh. Tu sva pogrešala klopco, kjer bi v miru lahko pomalicala in se odpočila, ob prekrasnem razgledu, vse do morja. Ovinek sva zaključila z ogledom Tonine hiše-muzej, ki nama je takorekoč ležal pod nogami. Nadaljevala sva po vašem opisu in zadovoljna ter kar prijetno utrujena prišla do avtomobila. Hvala za prijeten namig, ki ga toplo priporočava vsem, ki jih zanima Slovenska Istra.


Komentar (Ivan Pepelnjak, 14. 1. 2007)

Zemljevid piranskega podeželja je tukaj: http://www.piran.si/dokument.aspx?id=1738

Vsi komentarji 


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.