Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Na Polhograjsko Grmado iz Belice

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti

Ena najbolj strmih poti na Polhograjsko Grmado vodi iz Belice (če se boste pogovarjali z domačini, ne pozabite, da ji rečejo Bel'ca), zaselka v dolini Gradaščice, približno 4 km pred Polhovim Gradcem. Poleg strmega vzpona na vrh Grmade (ki se mu ne morete izogniti ne glede na to, katero pot si izberete) vas čaka še podobno strm vzpon v začetku poti – idealno torej za tiste, ki želijo nabirati kondicijo za zahtevnejše planinske pohode.

Osnovni podatki

Zahtevnost

Dobro označena, večinoma precej strma pot.

Dostop

Na pot se bomo odpravili iz zaselka Belica, 4 km pred Polhovim Gradcem.

Dolžina

Belica–Grmada: 1 ura 30 minut
Vrnitev: 1 ura
Skupaj: 2,5–3 ure

Višina

898 m

Višinska razlika

560 m

Čas obiska

Tako kot vsi vzponi na Grmado poteka zgornji del poti po odprtem skalnatem pobočju, zato se na pot ne odpravljajte v najhujši poletni vročini.

Priporočam

Dobra obutev je skoraj obvezna, saj lahko postane spodnji (strmi) del poti precej blaten. Če boste planinske palice pustili doma, se boste verjetno po poti večkrat s hrepenenjem spomnili nanje.

Karta

Ljubljana in okolica, PZS, 1 : 50.000

Še en nasvet: če boste kliknili na katerokoli sliko, boste dobili večjo sliko v ločenem oknu.

Komentarji

Ocena izleta: (tone brlan, 13. 3. 2010)

Današnji izlet je bil pravi balzam. Sneg na poti navzgor ni predstavljal večjih ovir, navzdol pa. Pot iz vasi Topol je vedno pravi užitek, danes pa so vladale še napol zimske razmere. Nevarnost zdrsa je le na nekaj izpostavljenih mestih, sicer se pa sneg veselo tali. Upam, da bo že v nekaj dneh pot kopna, zato želim vsem, ki bodo Polhograjsko Grmado obiskali prihodnji teden obilo planinskih užitkov. Je pa Stritar v svoji knjigi 111 izletov kar lepo zadel, ko je napisal, da P. Grmada ponuja pravi okus visokogorja, čeprav leži nižje.


Komentar (Robert Urh, 14. 1. 2006)

Včeraj smo se podali na organizirano nočno "turo" iz Polhovega Gradca. Pohodnikov je bilo obilo, tako da je bilo kar zabavno.
Priznati moram, da sem kar malo podcenjeval pohod, zato sem bil na koncu kar prijetno utrujen. Vreme je bilo idealno, svetla noč brez mraza. Drugo leto pridemo spet.


Komentar (nadja uršič, 10. 1. 2006)

Naša družbica bo Polhograjsko grmado na polno luno (13. 1.) osvojila iz smeri doline Ločnice (Sora, Trnovec). Avtomobili ostanejo na avtobusni postaji (300 m od gostišča Legastja - odlična domača hrana in slaščice). Rahel vzpon na turistično kmetijo Robež , nadaljevanje tik za hišo, kjer se po 20 minutah pridružimo pohodnikom, ki prihajajo s Topola, vzpon na Grmado, veselo druženje z ostalimi pohodniki na Gontah. Se vidimo??????
Prijeten vzpon ob čarobni polni luni in lesketajočem snegu, Nadja

Vsi komentarji 


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.