Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Slapovi pod Bohorjem

Mimo Bojance do Pekla

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Začetek poti

Pot začnete v dolini Blanščice, kamor se pripeljete skozi Krško, Brestanico in Senovo. Dolenjsko avtocesto zapustite na izvozu Krško, nato pa se odpeljete skozi Krško proti Sevnici in Celju. Nekaj kilometrov za Krškim zavijete desno proti Brestanici, se odpeljete skoznjo v Senovo, tam pa sredi vasi zavijete levo (kažipot Bohor). V Dovškem zavijete levo proti Leskovcu. Po dobrih treh kilometrih se vam z leve priključi cesta, ki vodi v Leskovec iz Brestanice. Zavijete desno, kmalu zatem pa spet desno na makadamsko cesto po dolini Blanščice. Po slabih dveh kilometrih se v levo odcepi kolovoz v dolino Stranjskega potoka; kjer boste na drevesu opazili obledela kažipota za slap Bojanca in gostišče Požun. Ob tem razcepu je tudi manjše parkirišče.

Odpravite se levo po stezi proti Bojanci. Pot vodi ves čas ob potoku, ki ga večkrat prečkate, lahko po mostičkih ali kar čez kamne. Grapa se vedno bolj zapira, čez skalne skoke, čez katere se razlivajo manjši slapiči, vam pomagajo lestve, malce bolj drzni pa boste verjetno kar poplezali po spolzkih skalah. Po slabih dvajsetih minutah hoje boste prišli do Bojance, ki se s travnikov visoko nad vami razliva v pravi amfiteater na koncu grape.


Po dolini Bojance
 

Slap Bojanca

Proti peklu

Igla nad potjo

Slap Pekel

Pot vas od Bojance vodi strmo desno ob skalah navzgor do travnikov, s katerih se odpre pogled na greben Bohorja in bližnje Stranje. Po travniku se sprehodite proti vzhodu, skoraj do roba naslednje grape, kjer pot zavije levo v gozd. Precej časa hodite naravnost po strmem gozdnem pobočju, nato pa se začnete spuščati v sotesko Blanščice in k Peklu, naslednjemu slapu na vaši poti.

Med spustom boste pred seboj onkraj potoka zagotovo opazili izrazito skalno iglo.


Ostanki starega mlina

Steza, po kateri hodite, se spusti do ostankov starega mlina pri potoku, kažipot proti Peklu pa vas usmeri v levo. Po krajšem (precej blatnem) vzponu se znajdete pod slapom. Izlet lahko začinite še s strmim izpostavljenim vzponom do partizanske tiskarne, lahko pa se vrnete po isti poti in pri mlinu zavijete na kolovoz na levem bregu potoka.

Komentarji

Ocena izleta: (Barbara Gradič Oset, 10. 3. 2008)

Nama zelo lušten izlet, nekaj adrenalina po grapah in nnekaj zmerne hoje. Ravno prav za nedeljo


Ocena izleta: (franc petelinc, 17. 4. 2007)

Meni zelo prijeten izlet. Na pot se ne odpravite po deževju, ker je povsod polno vode in je pot zelo težko prehodna. Osebno v dobrih treh urah opravim izlet iz kraja Jablance (iz Senovega sledimo cesti za Bohor in po nekaj kilometrih zavijemo na asfaltirano cesto na levo - markacija peš pot na Bohor. Kmalu smo v kraju Jablance, kjer parkiramo na manjšem parkirišču). Nasproti parkirišča je tabla, ki nas usmeri levo navzdol proti slapu Bojanca. V 20 minutah smo pri turistični kmetiji Požun. Pred kmetijo nas smerokaz usmeri proti slapu. Ta del poti ni primeren po deževju. V 15 minutah smo pri slapu. Od slapa Pekel lahko nadaljujemo proti Ajdovim pečem in sledimo smerokaze za Bohor in slap Ubijavnik. Od slapa Ubijavnik, ki je od ceste Jablance - Puste Ložice oddaljena 10 min se dvignemo na kolovozno cesto proti partizanski bolnici. Najhitrejši vzpon na Bohor je po grebenski poti, ki se odcepi od kolovoza po 5 minutah na desno v hrib. Prvi del vzpona je kar strm - pot vodi mimo Kačje slince, kamor se lahko povzpnemo po zavarovani poti, ali po neprijetno strmi in zlizani varijanti. Preostali del do Doma na Bohorju je enostaven. Od doma je priporočljivo sestopiti po markirani poti na Jablance ( grebenska pot je manj primerna, kot markirana pot proti Srebotnem) Časi:
Jablance - slap Bojavnik 30min, slap Bojavnji - slap Pekel 30min, slap Pekel - slap Ubijavnik 40min, slap ubijavnik - Dom na Bohorju 40 min. Dom na Bohrju - Jablance 35 min.


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.