Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Slapovi pod Bohorjem

Ajdove pečine

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Kmetija Vrtec z znamenito trto

Kolovoz se kmalu razcepi; desni krak vas pripelje do gostišča Požun in nato po makadamu do izhodišča, bolj radovedni pa se boste verjetno odpravili navzgor po levem kraku proti Ajdovim pečinam. Po krajšem vzponu se znajdete na travnikih pri kmetiji Vrtec, kjer si lahko v vinogradu ogledate najdebelejšo trto v Sloveniji (tako vsaj trdijo prijazni domačini, s katerimi vsekakor morate poklepetati).

Kažipot vas mimo kmetije pošlje na gozdno cesto, naslednji pa vas na levem ovinku usmeri na star kolovoz, ki se hitro spusti po robu travnika. Po nekaj minutah spusta se kolovoz zravna in naslednji kažipot vas pošlje v levo. Kolovoz postaja vse bolj zaraščen, ko postane neprehoden, pa zagledate nad seboj Ajdove pečine.


Ajdove pečine

V dolino se spustite po neoznačeni poti, ki jo boste zagotovo opazili pri zadnjem kažipotu – v levo se po pobočju spušča dobro vidna steza, ki postane v gozdu sicer malce bolj zaraščena, a še vedno dovolj razločna. Kmalu vas pripelje na travnik, kjer se ob robu gozda spustite do vinograda, od tam pa do kolovoza, po katerem pridete do makadamske ceste v dolini Blanščice. Če vam je izlet povzročil neutolažljivo lakoto, jo boste zagotovo odpravili s postrvjo pri Požunu (zavijte desno), če pa se vam mudi domov, zavijte levo in v nekaj minutah boste prišli do izhodišča.

Komentarji

Ocena izleta: (Barbara Gradič Oset, 10. 3. 2008)

Nama zelo lušten izlet, nekaj adrenalina po grapah in nnekaj zmerne hoje. Ravno prav za nedeljo


Ocena izleta: (franc petelinc, 17. 4. 2007)

Meni zelo prijeten izlet. Na pot se ne odpravite po deževju, ker je povsod polno vode in je pot zelo težko prehodna. Osebno v dobrih treh urah opravim izlet iz kraja Jablance (iz Senovega sledimo cesti za Bohor in po nekaj kilometrih zavijemo na asfaltirano cesto na levo - markacija peš pot na Bohor. Kmalu smo v kraju Jablance, kjer parkiramo na manjšem parkirišču). Nasproti parkirišča je tabla, ki nas usmeri levo navzdol proti slapu Bojanca. V 20 minutah smo pri turistični kmetiji Požun. Pred kmetijo nas smerokaz usmeri proti slapu. Ta del poti ni primeren po deževju. V 15 minutah smo pri slapu. Od slapa Pekel lahko nadaljujemo proti Ajdovim pečem in sledimo smerokaze za Bohor in slap Ubijavnik. Od slapa Ubijavnik, ki je od ceste Jablance - Puste Ložice oddaljena 10 min se dvignemo na kolovozno cesto proti partizanski bolnici. Najhitrejši vzpon na Bohor je po grebenski poti, ki se odcepi od kolovoza po 5 minutah na desno v hrib. Prvi del vzpona je kar strm - pot vodi mimo Kačje slince, kamor se lahko povzpnemo po zavarovani poti, ali po neprijetno strmi in zlizani varijanti. Preostali del do Doma na Bohorju je enostaven. Od doma je priporočljivo sestopiti po markirani poti na Jablance ( grebenska pot je manj primerna, kot markirana pot proti Srebotnem) Časi:
Jablance - slap Bojavnik 30min, slap Bojavnji - slap Pekel 30min, slap Pekel - slap Ubijavnik 40min, slap ubijavnik - Dom na Bohorju 40 min. Dom na Bohrju - Jablance 35 min.


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.